Elhalasztott holnap

2014. január 28-án és február 20-án ismét látható a Bethlen Téri Színházban a Honvéd Együttes Színészkarának októberben nagy sikerrel bemutatott előadása az „Elhalasztott holnap" Csizmadia Tibor rendezésében.

Elhalasztott holnap

...folyik piros vérem”

dalszilánkok az első világháború idejéből.

Az első világháború közel száz évvel ezelőtti kitörése hazánk történelmét és a személyes sorsokat is egyaránt befolyásolta. Továbbörökítődtek történetei, arcai, kép- és dalfoszlányai. Virágos csákóm, Vágják az erdei utat, Ha felülök a fekete gőzösre..., Ellőtték a jobb karomat...,Ha majd egyszer mindnyájan visszajönnek. - Olyan dalok címei ezek, amelyek slágerré lettek, amelyeket több millióan énekeltek, a fronton harcolókra vagy az otthon maradottakra gondolva. Bár a háborúról szól, a dalgyűjtemény megpróbálja a groteszkebb, vidámabb oldalát is megmutatni ennek azt időszaknak. Az első világháború katonadalai, prózai és verses szövegei Eke Angéla, Fazakas Júlia, M. Simon Andrea, Ágoston Péter, Márkus Sándor és Marofka Mátyás előadásában frappáns és látványos színpadi látomásként jelennek meg, miközben történetek rajzolódnak ki a toborzástól a harcokban átélt feszültségekig és a bajtársak elvesztéséig. Nemes Takách Kata tervezte színpadi látványvilág hol a báb eszközeivel, hol koreográfiával, máskor filmbejátszásokkal vagy animációval teszi plasztikussá a dalokban megfogalmazott érzéseket, gondolatokat. Az egy órás műsor végére összeáll egy történet, amely méltóképpen idézi meg a helytállást, a féltést, a feszültségeket és az átélt örömöket is.

Az előadás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap

Elhalasztott holnap: Látvány: Nemes Takách Kata; zenei vezető: Kiss Ferenc; zenei munkatárs: Péterdi Péter; zene (hangfelvételről): Hegedős Együttes, zenekarvezető: Papp István Gázsa; koreográfus: Horváth Zsófia. Rendező: Csizmadia Tibor.

A Honvéd Együttes – Magyarország legrégebbi, 1949-ben alakult művészegyüttese – több tagozatú művészeti intézmény. Részei: a Honvéd Táncszínház, amelynek egységei a Tánckar, a Zenekar és a Színészkar, valamint a Honvéd Férfikar. Az egyedülálló művészi közösség páratlan műfaji sokszínűségével látványos produkciókat kínál a hazai és külföldi közönségnek is. Számos, nemzetközi szinten is elismert művész pályája innen indult és ide kötődik ma is. A Honvéd Együttes érdemeit Magyar Művészetért Díjjal, Magyar Örökség Díjjal, valamint Prima Primissima-díjjal ismerték el. Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán koreográfus, rendező, Kossuth-díjas, Kiváló Művész. A Honvéd Táncszínház Színészkari repertoárja igen sokrétű: a társadalmi ünnepekhez, nemzeti-történelmi eseményekhez kapcsolódó zenés-irodalmi összeállítások épp úgy megtalálhatók benne, mint a szórakoztató zenés műsorok, vagy az interaktív gyermekprodukciók. A Színészkar szakmai munkáját 2012 óta művészeti tanácsadóként Csizmadia Tibor Jászai Mari-díjas rendező segíti. 

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.