Léghajóval Nagyvárad fölött

Többezres tömeget várnak Nagyváradra a Jókai színház Monte Cristo grófja előadására vasárnap. Dumas-Pozsgai-Szomor musicaljét a 2011. októberi békéscsabai premierje óta Budapesten, Szarvason és Dunaújvárosban is nagy sikerrel mutatta be a Jókai Színház.

Ukrajnából pedig különdíjjal tért haza a Melpomena Tavrii nemzetközi színházi fesztiválról, de hatalmas ovációval fogadták a Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztiválon is, Aradon. Az ukrajnai herszoni fesztivál közönsége álló tapssal ünnepelte a Monte Cristo grófját. A kitűnő zene, a mozgalmas táncok, az artistamutatványok, a videotechnika eleve áthidalták a nyelvi korlátokat, de a Jókai Színház emellett ukrán nyelvre fordítva a szöveget is feliratozta, így a történet fonalát sem veszítette el a közönség. Túl a hetvenedik előadáson, országos és nemzetközi sikereken Nagyváradon a XXIII. alkalommal megrendezett Festum Varadinum programsorozat  első estéjén, 2014. május 11-én a vársáncban mutatják be a Pozsgai Zsolt- Szomor György szerzőpáros Monte Cristo grófja című kétrészes musicaljét.

Gondolom a „sztori" mindenki előtt ismert:
A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés. A vád: kapcsolat az akkor száműzött Napóleonnal. A vád hazugságra épül, de Dantes már nem tudja bizonyítani igazát. Hosszú éveket tölt börtönben, amikor egy ismeretlen börtöntárs halála révén megszökhet - és egyben birtokosa egy csodálatos vagyonnak is. Elindul tehát, mint Monte Cristo grófja, hogy bosszút álljon megnyomorítóin. A párizsi elit azokból áll, akik őt annak idején bebörtönöztették. Köztük valamikori menyasszonya, és annak fia. A gazdag gróf nem válogat az eszközökben - de vajon meddig tud elmenni bosszúvágyában? Mikor jön el az idő, amikor már érzelmei megakadályozzák a teljes leszámolást? Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély - minden együtt a színpadi műben, ahogy Dumas örökérvényű regényében is.

A Békéscsabai Jókai Színház méltón a névhez és a regényhez egy nagy klasszikus mű zenés változatát adja elő nagyszínpad adottságaira alakítva. A romantikus, ám kalandos előadás látványában megidézi, történetében pedig hűen követi a korabeli stílusjegyeket. Zenei világa, koreográfiája és technikai kivitelezése a legkorszerűbb színpadi megvalósításban mutatja be - kortárs módon - a klasszikus történetet. Monte Cristo grófjának története időről időre lázba hozza az embereket.

A regény musicalváltozata Magyarországot hihetetlen gyorsasággal hódította meg. A musical zeneszerzője, dalszöveg-írója, rendezője és főszereplője: Szomor György már számos musicalsiker mellé tette le névjegyét. Az érzelmekkel, izgalmas fordulatokkal átszőtt történetet fantasztikus, grandiózus zenébe öntve tárja a Festum Varadinum közönsége elé, Nagyváradon is.