A Goethe Intézet 2014. tavaszi-nyári programjai

A sokszínűség jegyében szervezi a Goethe Intézet idei tavaszi-nyári programjait. Korunk egyik legismertebb filozófusa és szociológusa, Jürgen Habermas két előadást is tart, ingyenesen látogatható a Szemléletes matematika interaktív kiállítás, folytatódik a GoetheJazz zenei sorozat, bővül az e-kölcsönzés köre és hamarosan indul a duális oktatási program. Június 21-én, a zsidótörvények alá eső magyarok kényszerlakhelyre költöztetésének 70. évfordulójára pedig egy németországi képzőművészi projekttel emlékezik az intézet.

A Goethe Intézet szervezésében június 7-éig Budapesten is látható a világ első interaktív matematika-kiállítása, a Szemléletes matematika. A gießeni Mathematikum legérdekesebb kísérleteiből válogató tárlat rácáfol arra a mítoszra, miszerint a matematika világa túlságosan elvont lenne. Egyebek között hatalmas szappanbuborékokat fújhatnak, hidakat építhetnek és izgalmas kockatrükköket próbálhatnak ki az érdeklődők. A TIT Budapesti Planetáriumban ingyenesen látogatható kiállítás új ötleteket nyújt a matematika tanulásához és tanításához, a játékos lelkű és fejtörőket kedvelő felnőttek számára pedig izgalmas kikapcsolódásnak ígérkezik.

A Goethe Intézet egyik fő törekvése, hogy helyet adjon a nyilvános vitáknak. Ennek köszönhető, hogy az Intézet és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete közös meghívására Budapestre látogat korunk egyik legismertebb filozófusa és szociológusa, Jürgen Habermas. Habermas az „Európai gondolkodók” sorozat keretében Európa, Magyarország és egy nemzetek feletti demokrácia projektje címmel tart előadást május 29-én az ELTE-n, melyet május 30-án nyilvános beszélgetés követ az Európa Ponton. Ugyancsak párbeszédre ösztönöz a Goethe Intézet akciója a Nyílt Társadalomért Archívum Csillagos házak projektje keretében június 21-én. A zsidótörvények alá eső magyarok kényszerlakhelyre költöztetésének 70. évfordulóján Gunter Demnig német képzőművész a nemzetiszocializmus áldozataira emlékező emléktábláit, úgynevezett „botlatóköveit” mutatja be az intézet.

A berlini fal leomlása óta Németország és Magyarország jazzélete számtalan módon összekapcsolódott. A Budapest Music Center és a Goethe Intézet tavaly indított GoetheJazz zenei programsorozata kiválóan reprezentálja az intézet azon fontos célkitűzését, miszerint platformot kíván nyújtani művészeti együttműködésekhez. A sorozat keretében a magyar és a nemzetközi jazz kiválóságai hoznak létre közös produkciókat. 2014-ben még két koncert lesz: októberben a Tingvall Trio, decemberben pedig a Wollny és Sauer zenél a BMC Opus Jazz Clubjában.

A legfrissebb adatok szerint mintegy 6000 német és osztrák érdekeltségű cég több mint 200.000 szakembert foglalkoztat Magyarországon. Ez azt is jelenti, hogy a pályakezdő fiatalok munkaerőpiaci kilátásai jelentősen javulnak, ha beszélik a német nyelvet. Németül tudni manapság trendi és hasznos! A német nyelv iránti megnövekedett érdeklődést mutatja az is, hogy 2009 és 2013 között 1202-ről 2603-ra nőtt a trimeszter-, illetve nyári tanfolyamok résztvevőinek a száma. Az ún. duális képzés – amelynek keretében a tanulók a szakképző iskolában sajátítják el a szakmával kapcsolatos elméleti, a gazdálkodó szervezeteknél pedig ezzel párhuzamosan gyakorlati ismereteiket – kiváló alkalmat nyújt a versenyképes szaktudás mellett a nyelvtudás megszerzésére is.  A Goethe Intézet a nyelvtudás fejlesztésével, a nyelvtanítás segítésével, kapcsolatteremtéssel és kapcsolatépítéssel járul hozzá ehhez az oktatási módhoz. 2014 szeptemberében indul az Intézet nemkunszt.hu elnevezésű, a német nyelvet és kultúrát, ill. a németnyelv-tanulást népszerűsítő, fél évesre tervezett kampánya. A kampány ezzel az őszi tanévkezdés és a tavaszi iskola- és nyelvválasztás idejére esik.

A Goethe Intézet korszerű! Ezt támasztja alá az e-kölcsönzés, németül ONLEIHE, melynek kínálatában több mint 12.000 kölcsönözhető e-könyv található: gyermek- és ifjúsági könyvek, szépirodalom és tényirodalom, továbbá 22 napi- és hetilap, számos hangoskönyv, némettanulást segítő anyag és zene érhető el a hét minden napján és a nap 24 órájában. Ezt a hazánkban eddig egyedülálló, korszerű, modern lehetőséget a Goethe Intézet vezette be, a kölcsönözhető művek köre pedig folyamatosan bővül.

Hirdetés