Kárpát-medencei Borászok és Zenészek 9. Találkozója május 30-június 1. a Budatétény-Rozáriumban.

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozóját, Magyarország egyik legszebb és legnagyobb rózsakertjében!

A minőségi borok és borászok mellett (a határon túlról is érkeznek), a színpadon koncertekkel is várják az érdeklődőket. Budafok az 1900-as évek elején a Monarchia borkereskedelmi központja volt. A Kárpát-medence borainak, több mint 70 %-a megfordult a helyi pincékben. Adottsága kiváló lehetőséget adott pincerendszerek építésére, a Duna és a vasútvonal egyszerűvé tette a közlekedést, az adók pedig kedvezőbbek voltak, mint a fővárosban – Budafok ugyanis akkor még önálló település volt.

Első alkalommal, 2006-ban egy olyan rendezvény megszervezése volt a cél, ami máshol nem található meg, aminek szellemisége, kisugárzása van. Azóta a Kárpát-medence jó néhány kiváló magyar borásza összesereglett Budafokon, igazodva a Budafok-Tétény Művészeti Fesztivál időpontjához, valamint a trianoni évfordulóhoz, ezzel is hangsúlyozva az összetartozást. Ez a szellemiség 2010-ben még nagyobb hangsúlyt kapott, amikor Laposa József kitűnő tájépítő mérnök és borász megfogalmazta a Borszerződést.
Ebben egyebek mellet ez áll: „Mi, magyar borászok, határon innen és túl elérkezettnek látjuk az időt, hogy összetartozásunkat szerződésben erősítsük meg. Azokban a napokban, hetekben, amikor a magyar nemzet fájó gyalázatot mos le magáról a kettős állampolgárság megadásával és a nemzeti összetartozás kinyilvánításával, nekünk, magyar borászoknak szent kötelességünk a magyar borkultúra határokon átívelő egységét megteremteni. A Kárpát-medence hegy- és domboldalain a sajátos ökológiai adottságok következtében egyedi ízvilágú, csodálatos borok teremnek. Ezek a természeti adottságok és az emberi munka közös eredményeként megszületett illetve születendő borok az összhang, az összetartozás jelképei. Az itt összegyűlt borászok hitet tesznek a Kárpát-medencében élő népek közös jövője mellett.

A budafoki pincékben már a XVII. századtól foglalkoztak borkereskedelemmel. Buda, Pest és Ó buda egyesülését követően a főváros nagyléptékű fejlődése idején - a kőbányászat révén - újabb jelentős nagyságú pincékkel bővült a pincerendszer. Az 1900-as évek elején Budafok a magyar borkereskedelem központjaként működött, ahol valamennyi ismert Kárpát-medencei borvidék bora megtalálható volt. A száz évvel ezelőtti virágkorra emlékezve szinte teljesen természetes volt, hogy Budafok-Tétényben szerveződött meg az első Kárpát-medencei borásztalálkozó.” E Borszerződésben olvasható a rendezvény mottója is: „Hisszük és valljuk, hogy a Kárpát-medence emberben és borban összefüggő, organikus egység.”

A Találkozó helyszíne a csodálatos Budatétényi Rozárium, mely ilyenkor már teljes díszében pompázik. A rózsakertben, a kiültetett fajták száma jelenleg 1200, ez mintegy 7000 tő rózsát jelent. Ez a kert Magyarország legnagyobb rozáriuma, és nem kell szégyenkeznie akkor sem, ha Európa többi gyűjteményes kertjével hasonlítjuk össze. A hazai pincészetek mellett, évről évre nő a résztvevő határon túli borászok száma is. A szervezők eddig kevéssé ismert, de minőségi borokat előállító pincészeteket is meghívnak, lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásukra.

A borok mellett fontos szerepe van a zenének is. Idén a zenei programot a Budai Fonó Zeneház állította össze.