Nyáron színházba Gyulára várom

Alig három hét múlva, 2014. június 27-én kezdődik a Gyulai Várszínház 51. évada. Augusztus 10-ig minden nap színvonalas programokkal várják a nézőket a 600 éves, különleges hangulatú gyulai vár udvarán, a vár melletti tószínpadon és a város különböző helyszínein megvalósuló összművészeti fesztiválon.

Három új bemutatót tartanak ezen a nyáron. Július 3-án Shakespeare legkedveltebb művét, a Szentivánéji álom című vígjátékot mutatják be a várszínpadon, a nemzetközi hírű, fiatal grúz rendező, David Doiashvili színpadra állításában. Ez a produkció a budapesti Nemzeti Színházzal közösen jön létre, így a szereposztásban neves művészeket láthatnak a háromszor eljátszott előadásban. Szerb Antal regénye, az Utas és holdvilág a XX. századi magyar irodalom egyik legkedveltebb műve. Július 22-én a Ladics-ház udvarán láthatják majd ennek a kultikus regénynek a színpadi adaptációját Sopsits Árpád színpadra állításában A hold foglyai címmel a Gyulai Várszínház produkciójaként. Az olimpikon magyar vízilabda csapat és egy szép skót hölgy fordulatos kalandjairól írta a 30-as években Ábrahám Pál - Harmath Imre - Szilágyi László - Kellér Dezső a 3:1 a szerelem javára című zenés vígjátékot. Ezt a darabot fogja színpadra állítani bemutatóként július 31-én, a tószínpadon Bagó Bertalan. A mozgalmas előadásban a szereplők mellett tánckar és egy fúvószenekar is fellép a székesfehérvári színház színészei mellett. A háromszor eljátszott produkció a Gyulai Várszínház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös bemutatójaként valósul meg.

Ebben az évben jubilál a Shakespeare Fesztivál. A nagy drámaíró születésének 450. évfordulóján július 3. és 13. között rendezik meg a X. Shakespeare Fesztivált Gyulán, amelyre most is a legjobb hazai és külföldi produkciókat hívják meg. Lesznek színházi előadások, zene, film, konferencia és gasztronómia is. A jubileumi fesztivál egyik kiemelt előadása a Shakespeare’s Globe színház vendégjátéka Londonból. A népszerű társulat Gyulán a Sok hűhó semmiért című komédiát játssza el Max Webster rendezésében. A világhírű belga rendező Luk Perceval állította színpadra a Macbethet a szentpétervári Balti Ház Fesztivál Színházban, amely Szintén látható lesz Gyulán. Megnézhetik a fesztiválon többek között a Lear királyt Cserhalmi György főszereplésével, a Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiát a Vígszínház előadásában, a Macbeth/Anatómia című előadást a Maladype Színház vendégjátékában. Vendégük lesz ismét a kiváló belga jazz énekesnő Caroll Vanwelden, aki Shakespeare szonettjeit zenésítette meg. Fellép egy nagyszerű chilei társulat, akik az Othellot mutatják be. Egy skót társulat az ősi skót nyelven, gélül adja elő a Macbethet. Most először szervezik meg a fesztivál kísérőrendezvényét, a Shakespeare Fringe Fesztivált ahol utcaszínházi előadásokat, zenés produkciókat láthat a város különböző közterein a nagyérdemű publikum.

A hathetes programsoron belül lesznek ismét tematikus fesztiválok. Az évad ebben az évben is a háromnapos népművészeti fesztivállal, kézműves vásárral kezdődik június 27-én, a XV. Körös-völgyi sokadalommal. A július 15-i Népzenei és Világzenei Fesztivált a nemrég elhunyt gyulai kötődésű zenészről, Halmos Béláról nevezik el. A legismertebb magyar művészek tisztelegnek elhunyt kollégájuk előtt, így fellép mások mellett Sebő Ferenc, a Muzsikás együttes, Sebestyén Márta, Balogh Kálmán is.

A július 19-i XXIII. Gyulai Vár Jazz Fesztiválra az USA-ból érkezik a XX. század egyik legnagyobb jazz zenésze, a Joe Zawinul emlékét őrző, egykori zenésztársaiból álló zenekar a The Zawinul Legacy Band. Hallhatják az év jazz lemezét élőben a Dresch Quartettől, és fellép az év jazzénekesnője Hajdú Klára is.
A július 20-i Blues Fesztiválra az USA-ból érkezik a virtuóz R&B szaxofonos Sax Gordon, akit a legjobb olasz blues zenekar kísér, a Luca Giordano Band, fellép a legkitűnőbb magyar blues gitáros, Tátrai Tibor az együttesével, a nagyszerű, nemzetközi hírű szájharmonikás Pribojszki Mátyás a zenekarával és a Kéknyúl Hammond Band. Színházi vendégjátékok közül láthatják a tavalyi év Legjobb színházi előadás díját elnyert, Ágota Kristóf: A nagy füzet című darabját a Forte Társulattól, ugyancsak ők adják elő Arany János klasszikusát, a Toldit. A Beregszászi Színház egy történelmi tragigroteszket hoz el a fesztiválra Zelei Miklós: Zoltán újratemetve című darabját Vidnyánszky Attila rendezésében. Lesz kortárs magyar felolvasó színház, mesedarab, a Bóbita, és bábelőadások.

Erősnek ígérkeznek a zenés produkciók is. Gyulán is megnézheti a Vígszínház előadásában a Popfesztivál 40 című kedvelt zenés előadást Eszenyi Enikő rendezésében. Filmslágereket hallgathatnak meg a Filmharmonikusok koncertjén, ahol a legnépszerűbb melódiákból válogat a 70 tagú Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezetésével. Megnézhetik az ExperiDance Esszencia című táncelőadását, amely az együttes legjobb előadásaiból készült best of válogatás. Rendeznek egy kiállítást a X. Shakespeare Fesztivál alkalmából. 170 éve született Munkácsy Mihály, akinek a gyulai egyéves tartózkodása alatt indult el a festői pályafutása, itt ismerkedett meg a festészet alapjaival Szamossy Elek tanítványaként. Ennek emlékére egy nagysikerű, új musicallel indul az évad a Munkácsy, a festőfejedelem címmel a tószínpadon a József Attila Színház vendégjátékában. A Gyulai Várszínház ebben az évben is folytatja eddigi hagyományát: a legjobb előadásokat a legjobb előadóktól minden korosztálynak, nézői ízlésnek.
Jegyeket már lehet az előadásokra foglalni a Gyulai Várszínház igazgatóságán.

Forrás: 
Gyula plakát