Tíz sikeres év után új helyszínen a Crescendo Nyári Akadémia

A Sárospataki Református Kollégiumot érintő váratlan és előre kiszámíthatatlan épületfelújítások miatt a Crescendo Nyári Akadémia tíz sikeres sárospataki év után Tokajban kerül megrendezésre.

Tokaj a Tokaj-Hegyaljai borvidék szíve és gyönyörű helyszín a rendezvény számára, a városban csodálatos koncerthelyszínek találhatók és a főtéren a Nyári Akadémia részére színpad is épül. Az új helyszín mindössze 35 kilométerre található Sárospataktól. A világ harminc országából érkeznek fiatalok a magas színvonalú zenei mesterkurzusokra, eddig összesen több mint ezer fiatal tehetségnek biztosított tanulási lehetőséget, valamint négy opera-előadással és több mint százötven ingyenes koncerttel gazdagította a térség kulturális életét a Crescendo Nyári Akadémia.

A Crescendo Nyári Akadémia különlegessége, hogy a több mint ötven tanár a szakmai igényességen túl a tanítványokra teljes emberként tekint, az oktatók az akadémián nem pusztán tanárként, hanem magánemberként vannak jelen. Az elmúlt évek év alatt a résztvevők száma megduplázódott, ami azt bizonyítja, hogy szükség van olyan művészeti akadémiára, mely a magas szakmai színvonal mellett a személyes kapcsolatokat, a Szentírás értékrendje mentén történő beszélgetéseket, előadásokat és Istentiszteleteket mutatja fel értékként. 2004-ben 160 fő, 2013-ban több mint 300 fő résztvevője volta rendezvénynek több mint 30 országból.
A Crescendo Nyári Akadémia eddigi munkája során felvállalta a nemzetek közötti kulturális kapcsolatok építését is; mindig különös figyelmet szentelt a nemzetközi zenei évfordulóknak, a visegrádi országok zeneszerzőinek, és több külföldi kulturális intézettel működött együtt. A Crescendo Nyári Akadémia művészeti vezetői: Timothy Bentch és Füzesséryné Dudás Eszter.

A 2014-es Nyári Akadémián az ének- és operatanszak ismét Európa legrangosabb és legteljesebb nyári énekkurzusát biztosítja diákjainak. Kiváló tanárok (Szabóki Tünde, Meláth Andrea, Timothy Bentch) tartanak mesterkurzust, egyéni énekórákat, korrepetálást. Az opera-műhelymunka keretén belül Mozart operájának félig szcenírozott változatának létrehozása, valamint teljes operajelenetek színpadra állítása révén a diákok a karakterformálás és jelenetépítés alapszabályait sajátíthatják el. Az énekesek egyedülálló és kreatív módon dolgozzák fel a különböző operajeleneteket. Fókuszban a jellemfejlődés, színészi játék, szerepek kifejlesztése lesz, melyben Dallos Erika, a Magyar Állami Operaház és a Zeneakadémia zongorakísérője és zenei igazgatója fog közreműködni. A jelenetek rendezéséért Tarjányi Tamás és Tarjányi Fekete Krisztina lesz a felelős.
A Crescendo Nyári Akadémia idén első alkalommal szervez versenyt a visegrádi országokból (Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország) érkező fiatal komolyzenészek számára. A versenyzők két darabot játszanak, a szülőhazájukból származó kortárs zeneszerző 1940 után írt művét, valamint egy rövidebb, szabadon választható darabot 

Az egyházzenei énekkurzus barokk, klasszikus, romantikus és modern kori interpretációkkal foglalkozik. Beat Rink ad órákat az ismertebb oratóriumok teológiájáról és magyarázatáról. Kristin Ditlow órái Wolf és Dvořák Bibliai dalainak szent szövegeivel foglalkoznak (német nyelven). Az egyházzenei énekverseny fődíja pénzjutalom, illetve koncertlehetőségek Európában és az Egyesült Államokban.
Emellett az olasz Paolo Paroni karmester az ének-, vonós és fúvós tanszak legkiválóbb résztvevőinek közreműködésével Bach-kantáta-előadást készít elő. A francia Bernard Le Monnier vezeti a J. S. Bach szólóhegedűre írott művein, a szólószonátákon és -partitákon alapuló kurzust, illetve az egyesült államokbeli, Hollandiában élő csellóművész, Steuart Pincombe vezetésével Bach szólócsellóra írt műveit dolgozzák fel. Bach kötheni időszakáról szól a holland Dr. Marcel S. Zwitser zenetörténész előadása.

Kimondottan zenekari vonósok számára készül kurzussal az amerikai Ellen Rose brácsaművész, aki a Dallasi Szimfonikus Zenekar brácsa-szólamvezetője, elsősorban azon haladó zenészek számára, akik a jövőben zenekari meghallgatásokra készülnek. Ellen Rose számos zenekari meghallgatáson vett részt vonós hangszerek zsűrijeként.
Vass András karmester ezúttal Mendelssohn V., Reformáció-szimfóniáját tanítja be a Crescendo Nyári Akadémia Szimfonikus Zenekarának. A mű megismeréséhez és elsajátításához zenetörténeti előadás is kapcsolódik. A zenekari kurzus zárókoncertjén elhangzik a teljes mű, mely a Crescendo Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye.

Új színt jelent a Crescendo-akadémiák sorában a jazz megjelenése: a német szaxofonművész, Uwe Steinmetz vezetésével. Egyéni és csoportos óra keretén belül a jazz-improvizáció gyökereit és történetét tekintik át, valamint kapcsolódási pontokat keresnek a világ különböző tájainak improvizált zenéjéhez. A csoportos órákon a kifejezetten együtteseknek komponált repertoár kerül előtérbe a tradicionális jazzdaraboktól a kortárs művekig. Az együttes munkája nyitott minden hangszeres számára. 
A Crescendo Nyári Akadémia tanári karát világhírű zenekarok szólistái, kamaraművészei és elismert egyetemek tanárai alkotják. Koncertjeik repertoárja felöleli a zeneirodalom barokktól napjainkig terjedő, széles skáláját, zenetörténeti előadások gazdagítják a kéthetes művészeti akadémia programsorozatát. A magyar oktatók közt találhatjuk a Zeneakadémia tanárait, Körmendi Klárát, Lakatos Györgyöt, Marczi Mariannt, Meláth Andreát, Pálúr Jánost és Termes Ritát, valamint Sárospatak szülöttjét, Kiss József oboaművészt.

Az akadémia második hetén kerül sor a Crescendo Fesztiválra, mely a diákoknak számos fellépési lehetőséget biztosít nyilvános hangversenyeken, opera- és dalesteken, valamint a záró gálahangversenyen, melynek legkiválóbb előadója a Fesztivál-díjat veheti át, amely európai hangversenymeghívást tartalmaz.
A Crescendo Nyári Akadémia az idén is számos tandíjkedvezményekkel kívánja segíteni a diákok részvételét, melyről bővebb tájékoztatást a honlapján ad az érdeklődőknek.

Crescendo Nyári Akadémia
2014. július 28. – augusztus 11.
Tokaj