XXI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

2014. augusztus 12–22. – Százhalombatta – Ráckeve - Tököl. Százhalombattán huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál.

Hazánk egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve Európa legnagyobb nemzetközi folklórfesztiváljára ebben az évben is 21 ország küldi el együtteseit.
Résztvevők: Brazília, Bulgária, Ciprus, Costa Rica, Csehország, Elefántcsontpart, Görögország, Grúzia, India, Kuba, Lengyelország, Olaszország, Szicília, Oroszország, Szibéria, Peru, Románia, Szerbia, Tajvan, Törökország, Magyarország. Az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Costa Ricából, Eleféntcsontpartról, Grúziából, Peruból, Tajvanról.

A fesztivál legjelentősebb koncertjei: Sebestyén Márta, a Vujicsics zenekar, Pál István Szalonna és barátai, a Pál Család koncertje, valamint a Fölszállott a páva sztáregyüttese, Zsikó Zoltán és zenekara.

A fesztivál 12 napja a hagyományőrző kultúra jegyében zajlik, a programok az élő népművészet (néptánc, népzene, népi játék, tárgyalkotó kézművesség) elemeit vonultatják fel, valamint a társművészetek (képzőművészet, utcaszínház…) számára adnak bemutatkozási lehetőséget. A részt vevők ismeretében biztosan kijelenthető, hogy nem csak hazai, de nemzetközi viszonylatban is egyedülálló programot kínálnak mindazoknak, akik kíváncsiak a világ szinte minden részéből érkező páratlan produkciókra.

A fesztivál regionális jellege is kiemelkedő, hiszen Százhalombatta mellett Ráckeve és Tököl is bekapcsolódott a rendezvény lebonyolításába. Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár”. Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.
Három ilyen „árnyékban lévő” település hívott életre (Százhalombatta, Ráckeve, Tököl) egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió - Pest megye déli részének - legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.
1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága (Szigetvári József - Százhalombattáról, Budai Gábor - Ráckevéről és Halász László - Tökölről) egyre nagyobb mértékben hangolta össze a rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.
Mindhárom helyszínen gazdag programok várják a fesztiválozni vágyó igényes közönséget! A Summerfest mindössze tíz nap, amely azonban Százhalombattára és a partnertelepülésekre hozza az egész Világot.

A Summerfest non profit rendezvény, a bevételek a rendezvény költségit hivatottak fedezni. A fesztivál a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége a CIOFF hivatalos fesztiválja. A Summerfest, a 2009-ben lebonyolított fesztivál minősítés során „kiválóan minősített” folklórfesztivál címet nyert!
A fesztivál programjai, és a legfontosabb információk a honlapon olvashatók.