Nagy érdeklődés mellett zajlik Budapesten a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál.

Pótvetítés a Citizenfour-ból április 17-én 23 órakor!

A legtöbb nézőt eddig az Ex Machina című pszicho-thriller, Jafar Panahitól a berlini nagydíjas Taxi, a Julianne Moore-nak Oscar-díjat hozó Megmaradt Alice-nek és az Oscar-díjas botránydoku, a Citizenfour vonzottak. Utóbbiból pótvetítést is szervez a fesztivál április 17-én 23 órakor a Puskinba, az A38, a Toldi és az Örökmozgó programja különleges zenés dokumentumfilmeket kínál szombatig a fesztivál, és két versenyfilmes rendezővel is találkozat még a közönség.

Az eddigi legnépszerűbb filmek még egy-egy vetítésen láthatóak lesznek a szombat estig tartó fesztiválon. A Megmaradt Alice-nek (Still Alice) - mely Magyarországon kizárólag a Titanic programjában szerepel - pénteken az Urániában 20:45-kor, a különleges körülmények között forgatott berlini nagydíjas Jafar Panahi-film, a Taxi szombaton 19:00-kor a Toldi moziban tekinthető meg. Vendégünk lesz a versenyben futó Fidelio – Alice utazása rendezője, Lucie Borleteau csütörtök este az Urániában, és pénteken a 16:15-kor vetítendő versenyfilm, az Underdog után Ronnie Sandahl rendezővel találkozhat a közönség a Puskinban.

Hatalmas az érdeklődés a Citizenfour iránt, ezért a Puskinban április 17-én még egyszer, 23:00-kor is látható lesz a film, s jegyek már vásárolhatók a pótvetítésre. Laura Poitras Oscar-díjas dokumentumfilmje az amerikai kormány lehallgatási botrányát felfedő Edward Snowden történetét mutatja be. A Citizenfour péntek 20 órás vetítése után Maróy Ákos, az Átlátszó.hu társalapítója és Vágvölgyi B. András filmrendező beszélgetnek a Puskin moziban a Snowden-ügyről, és a 9/11 utáni Egyesült Államok és a nyilvánosság aktuális kérdéseiről.

Különleges zenés dokumentumfilmeket kínál a Zene mindenkinek szekció, melynek filmjei még az A38, a Toldi és az Örökmozgó programjában lesznek láthatók a Titanicon. A dán-grönlandi Sumé – A forradalom hangja egy grönlandi rockbandáról szól, melynek 1973-ban megjelent albuma indította el a szigetország függetlenségi harcát. A Rock’N’Roll Kambodzsa az ötvenes-hetvenes évek tragikus történetét dolgozza fel. Az Én, Thor (I am Thor) Ryan Wise 15 évig készült dokumentumfilmje egy kanadai testépítőből lett metál énekes és B-horror filmsztár karrierjéről. A Végtelen lehetőségek a beszédkészségét teljesen elveszített Edwyn Collins kultikus skót zenész gyógyulását mutatja be.

A 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál idén is öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget. A Hullámtörők díjért 8 film versenyez. A zsűri tagjai Ragályi Elemér operatőr, Timo Malmi, a Kaurismäki testvérek által elindított észak-finnországi Midnight Sun filmfesztivál művészeti igazgatója, a zsűri elnöke Borislav Anđelić, a FIPRESCI szerbiai szekciójának elnöke, aki a berlini, cannes-i, torontói, puszani, wiesbadeni és thesszaloniki fesztiválok zsűritagja is volt.

A 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál rendhagyó módon egy dokumentumfilmmel, Michael Madsen A látogatás (Visit) című alkotásával zárul, mely egy eddig meg nem történt eseményről készült: az ember első találkozásáról a földönkívüli intelligens élettel. A fesztivál teljes programja a honlapon olvasható.

Hirdetés