2015. június 6-21. Budapest XX. Jubileumi Duna Karnevál nemzetközi multikulturális fesztivál

Több mint félszáz programon közel 2000 előadó egy tucat helyszínen szórakoztatja az érdeklődőket.

A Duna Karnevál immár huszadik alkalommal megrendezésre kerülő különleges programsorozat, mely műfaji határok nélkül - a néptánctól a kortárs táncon át a világzenéig - hozza közelebb a közönségét a fellépő országok sokszínű kultúrájához. A 20. jubileum alkalmából a fesztivál különlegesen összeállított eseménysorozattal készül, felvonultatva az elmúlt két évtized legsikeresebb produkcióit, előadóművészeit, zenekarait, tánctársulatait.

A Kiváló Fesztivál és Europe Top 500 címmel is kitüntetett rendezvénysorozat célja az értékmegőrzés – a hagyományos kultúra korszerű bemutatása, személyessé tétele és a közösségépítés. A Karnevál az elmúlt 20 évben figyelemre méltó utat járt be; a már kialakult programok évről évre állandó minőséget ígérnek a közönségnek, de minden évben új attrakciókkal fokozza az érdeklődést, színes, karneváli hangulatot teremtve Budapest rangos helyszínein. A néptánc, népzene, kortárs tánc, fúvós-, szimfonikus- és világzene ötvözésével, a fellépő országok sokszínű kultúrájával jelenik meg, a külföldi vendégek között egyaránt megtalálhatók a határon túli magyar, hivatásos és hagyományőrző, Európából, Ázsiából és a tengerentúlról érkezett egzotikus társulatok is. A Karnevál számos Európai Uniós, EU-Mediterrán és V4-es kulturális projektet kezdeményezett és sikerrel integrált programjai közé. A Duna Karnevál napjainkra Budapest fesztiválváros és Európa kulturális életében a nemzeti és nemzetközi hagyományok méltó képviselőjévé vált.

A huszadik évforduló alkalmából a nemzetközi fesztivál különlegesen összeállított eseménysorozattal készül, felvonultatva az elmúlt két évtized legsikeresebb produkcióit, előadóművészeit, zenekarait, tánctársulatait.  A több mint ötven program, közel 2000 előadó egy tucat helyszínen szórakoztatja a közönséget.
A külföldi táncegyüttesek nemes versengésének ad helyet a VI. Lánchíd Nemzetközi Néptáncverseny, melynek célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése a tradíció és az innováció jegyében. Az Erzsébetligeti Színházban június 18-án a produkciókat nemzetközi zsűri értékeli és ítéli oda az Arany-, Ezüst-, Bronz LÁNCHÍD díjakat és különdíjakat.

A Hagyományok Házában senior táncegyüttesek nagysikerű retro-produkcióit, többek között a Szolnoki Országos Néptáncverseny nagydíjas koreográfiái is bemutatásra kerülnek, és meghallgathatjuk Novák Ferenc Tatát, ahogy egyedülálló stílusában gyűjtőútjairól, vagy az alkotókhoz, együttesekhez és koreográfiákhoz fűződő élményeiről mesél. A budafoki Záborszky Pincében a Borvárosi Karneválon és Békásmegyeren a Békási Karneválon a külföldi táncegyüttesek bemutatóit csodálhatja minden kedves érdeklődőt. A Yunus Emre Intézetben a török néptánc és népzene mutatkozik be a Karnevál keretein belül. Az ünnepi eseményeket a külföldi és hazai táncegyüttesek és zenekarok közel 400 művészének egyedülálló, közös gálaműsorai koronázzák meg.

Az Erkel Színházban az Európai Tánc Karaván címmel, június 19-én bemutatásra kerülő koprodukció szereplői magyar, görög, olasz, erdélyi, lengyel, bolgár, török, spanyol és finn művészek. A darab csúcspontja a népek díszes lakodalmi viseleteit is felvonultató menyegző, mely képzeletbeli karavánként utazza be Európát. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében a Karnevál Gálán június 20-án 20 órától a nemzetközi vendégek, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes közös műsora látható. Az előadás megidézi többek között a nyári napfordulóhoz kötődő tűzugrás hagyományát is. Kivételes élményt nyújt a Karnevál Zenei Gálaestje a Pesti Vigadóban. A rendhagyó koncerten közel száz zenész mutatja be a magyar és európai népzene kincseit. A koncert díszvendége Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes.

Meghívott országok, táncegyüttesek:
• Bulgária – Trákia Állami Népi Együttes, Plovdiv
• Erdély, Románia – Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy
• Erdély, Románia – Berkenye Táncegyüttes, Szilágycsehi
• Finnország – Jarkko Peltola Zenekara, Helsinki
• Fülöp-szigetek – Bayanihan Táncegyüttes, Manila
• Görögország – Hellén Foklórtudományi Központ Táncegyüttese, Athén
• Grúzia – Gurjaani Táncegyüttes, Gurjaani
• Lengyelország – Marie Curie Sklodowska Egyetem Táncegyüttese, Lublin
• Olaszország – Akragas Táncegyüttes, Agrigento
• Spanyolország – Luis de Luis, Granada
• Szerbia – Mladost Avala Táncegyüttes, Belgrád
• Szerbia, Vajdaság – Tálentum Táncegyüttes, Szabadka
• Szlovákia – Sluk Állami Táncegyüttes, Pozsony
• Szlovákia – Kincső Táncegyüttes, Zselíz
• Törökország – Égei Egyetem Táncegyüttese, Izmír
• Törökország – Karagöz Táncegyüttes, Bursa

A Duna Karnevál első eseményén 2015. június 6-án, szombaton 19 órakor a Hagyományok Házában nagy múltú néptánc együttesek „retro” társulatai mutatnak be régi, sikeres koreográfiákat, fesztiváldíjas táncműveket az V. Senior Karneválon.
Fővédnök: Balog Zoltán, Emberi Erőforrások Minisztere, Bogyay Katalin, ENSZ Nagykövet
Rendező: Duna Művészeti Társaság
Igazgató: Mucsi János, Harangozó Gyula-díjas koreográfus