Szamárfül Fesztivál a Zsolnay Kulturális Negyedben

Fantasztikus gyerekfesztivál Pécsett.

Mesésnek ígérkezik idén is a nyár vége Pécsett: augusztus 21. és 23. között rendezik meg az ország egyik legnagyobb gyermekfesztiválját, a Szamárfül Fesztivált a Zsolnay Kulturális Negyedben. Az ingyenes nyárbúcsúztatón kicsik és nagyok, családok, gyerekek, szülők, nagymamák és nagypapák veszik birtokba a hétvégére hatalmas játszóházzá változó Negyedet.

Évről-évre több ezren látogatnak el ilyenkor a Negyedbe a Zsolnay Örökségkezelő NKft. meghívására: a tendencia azt mutatja, hogy a városlakókon túl sok család érkezik a régióból és az országból, hogy részt vegyenek a száznál is több izgalmas program valamelyikén. A fesztivál kínálatát ugyanis úgy állítják össze a szervezők, hogy a gyerekek érdeklődési körén legyen a hangsúly, de a fesztiválra érkező család bármely tagja megtalálja a maga kedvére való programot. Az előadások, foglalkozások és kiállítások kiválasztásánál ráadásul nemcsak a szórakoztatás a szempont: fontos, hogy a kulturális tartalmuk is meglegyen, tartalmas kikapcsolódást nyújtsanak és értéket közvetítsenek.

Közkedvelt és ismert zenészek, gyerekzenészek lépnek majd fel a fesztiválon: koncertet ad Bognár Szilvi, a Kolompos Zenekar és Palya Bea. A színházi programok sorát erősítik a Bóbita Bábszínház, a Bohócok a Láthatáron Csoport, a Csodamalom Bábszínház, a Kabóca Bábszínház, a MárkusZínház, Nektár Színház, a Vojtina Bábszínház előadásai. A PR-Evolution Dance Company a tánc nyelvén meséli el a gyerekeknek a Lúdanyó meséi című történetet. Esténként pedig Bogárdi Aliz Esti mese foglalkozásai zárják majd a napot.

A legbátrabb gyerekek a Nagy Éjszakai Pizsamás Varázsúton is részt vehetnek, amelyet a Negyed zegzugaiban rendeznek meg a szervezők. A gyerekek pizsamába öltözve, mécsesekkel felszerelkezve Márta István és csapatának vezetésével a Negyed izgalmas zugait járják be mesével, énekkel kísérve.
A Szamárfül Fesztiválon sok-sok foglalkozáson próbálhatják ki ügyességüket. Az ÁkomBÁBOM műhelyben kedves és szerethető figurák készülnek textíliából, gombokból, szalagokból, vagy akár fél pár zokniból. A Mesegyárban a PTE Művészeti Karának hallgatói mesét kreálnak a gyerekekkel. A Bendegúz Gyermekzugban ötvennél több egyéni fejlesztő- és társasjáték lesz egy helyen. A Cellux Csoport művészeti programjain a gyerekek a felnőttekkel együtt gondolkodnak a minket körülvevő világ fontos kérdéseiről, hogy miként lehet hasznosítani a feleslegesnek vélt dolgokat a környezetünkben. A Dúdolda-Dorombolóban a dobokon lesz a hangsúly, a Kerámia Festödében megfestett kerámiákat pedig bárki hazaviheti. Lesz képregényrajzoló műhely, könyvjelzőkészítés, ökojátszóház, varrósarok.

Több sportprogramot is találhatnak a fesztiválon a családok: a PTE-PEAC Vívószakosztállyal a vívás lesz kipróbálható, de lesz falmászás, ballancebike, rodeó bika, pedálos Moszkvics verseny. A madárbarát sétán az idén hivatalosan is Madárbarát kert címet elnyert Zsolnay Kulturális Negyed madaraival ismerkedhetnek meg a látogatók. A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület három helyszínen állatbemutatókkal, állatsimogatókkal várja a kisgyermekes családokat.

A Kincses Piacra megunt, elfelejtett játékait bárki elhozhatja. A Várostörténeti Múzeum Padlás foglalkozásai a múltba repítik a vállalkozó kedvű gyerekeket. A Tűzmadarak Zsonglőrcsoport játszóházában kicsik és nagyok is próbára tehetik reflexeiket, ügyességüket, kitartásukat és egyensúlyérzéküket. Sokféle zsonglőreszközzel ismerkedhetnek a résztvevők: labda, buzogány, poi, ördögbot, hosszúbot, yo-yo, diaboló, kontaktlabda, gólyaláb. Emellett kipróbálható a tányérpörgetés, a kötéltánc, vagy a dobolás is. Az Álombéli rajzszakkörön Rofusz Kingával együtt rajzolhatnak a gyerekek, és formálhatnak együtt álomvilágot.

A Bóbita Bábszínház egy olyan ügyességi társasjátékkal várja a gyerekeket, amelynek állomásait végigjárva valóra válhatnak a lovagi álmok, hiszen ki ne álmodozott volna arról, hogy páncélt ölt magára, lóra pattan, és dárdával kezében, lovagként indul a csatába? Nyílt aszfaltrajzversenyt is hirdetünk: a krétát mi biztosítjuk, a versenyzők az idei nyaruk legkedvesebb emlékét festhetik meg a Pirogránit udvaron.

A Zsolnay Kulturális Negyed díjköteles kiállításaira a díjmentes belépés nem vonatkozik. Az elsősorban a gyermekeknek szóló rendezvény és helyszínei akadálymentesítettek, így azok mindegyike könnyen megközelíthető babakocsival is. A Látogatóközpont, a Bóbita Bábszínház és az E78 épületekben pelenkázó is található.