A nyárutó szenzációja

Historica zenekar a Városligeti Sörsátorban.

Nincs búsulni valója azoknak a Historica-hívőknek, akik valamilyen okból lemaradtak a múlt hétvégi, immár hagyománnyá lett zenés, dunai hajóútról. A zenekar, mintegy kárpótlásként, a Városligeti Sörsátorba várja régi és új rajongóit, ahol az új felállás másodszor áll közönség elé. 

A tavalyi – rendkívül jól sikerült – sörsátorbeli áttörés után végre lehetőség nyílt időpontot egyeztetni a sűrű programmal megáldott Historica zenekarral, hogy idén is tető, azaz sátorponyva alá hozhassák a régóta húzódó megállapodást. Ennek eredményeképpen mindkét fél hátradőlhet: 2015. szeptember 24-én 20 órától a megzenésített magyar történelmi rock jól megjegyezhető dallamaitól lesz hangos a Városligeti Sörsátor színpada.

Nincs búsulni valója azon egykori nebulóknak sem, akik netán hadilábon álltak a történelemmel, mint tantárggyal, esetleg a kellő orvosi papírok beszerzése mellett távol maradtak az ez irányú oktatásról: Ézsiás Péter tolmácsolásában, jórészt Egerszegi Zsigmond krónikás tálalásában, a Historica zenekar jóvoltából most mindent bepótolhat. Zenében végig élheti (és énekelheti) a nyergestetői ütközet hősiességét és minden keserűségét, elsirathatja a vészterhes Mohácsot, de megdobbanhat a szíve a nándorfehérvári győzelem rockzenei interpretálásán is. Mindezek tetejébe - egyfajta happy endként, ahol jól össze lehet kapaszkodni - ott a két Historica-himnusz: a Megsárgult kép, vagy a Kis magyar historica - hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Tíz éve az úton. Ezzel az opussal nyit a 2013-ban napvilágot látott Több ezer év, második Historica-album. Az óta eltelt még kettő, s hogy teljes legyen az öröm a minőségi zenék és dalszövegek elkötelezettjeinek: vélhetően a vadonatúj szerzeményeket felvonultató, készülőfélben lévő korongból is kaphatunk ízelítőt.

A csütörtök esti, már most óriási érdeklődésre számot tartó – belépődíjmentes! – bulira szeretettel vár mindenkit a zenekarvezető-énekes Ézsiás Péter, Gönci „Apuka” György szólógitáros, Berkes „Charlie” Károly basszusgitáros, Csikós Csaba dobos, valamint – nem utolsó sorban – a régi-új zeneszerző-gitáros Németh László, akit mindenki „Csoki” néven ismer és tisztel.

És ne feledkezzünk el a házigazda Városligeti Sörsátorról sem, amely a mai ínséges kínálatban is szívesen ad otthont a rock műfajának, és ahol mindig hideg és finom a sör - vagy épp forró a forralt bor!