2019. január 20. - vasárnap

Karácsonyi rock szenzáció

Kinyomtatom...
Koncert plakát

A Rockmúzeumban koncertezik Erdély élő legendája, a Metropol Group!

Évtizedes hallgatás után, egyetlen előadás erejéig, a Magyarock Hírességek Csarnokában, népszerűbb nevén a Rockmúzeumban lép színpadra december 26-án 18 órától a nagyváradi Metropol Group.

A tavaly megnyílt budapesti Rockmúzeum első ízben hívott meg „nem anyaországi, ám magyar" bandát: a nagyváradi illetőségű Metropol Groupot. Ezt megelőzően az erdélyi csapat Ráduly Béla, valamint MG emléktárgyakat adományozott a kiállítás részére, többek között azt az Eko-Sepring típusú basszus gitárt, amellyel Erdélyben, 1978-ban – 24 óra alatt – a legendás fehér albumot rögzítették egy stúdióban.  

A Metropol zenekar 1968-ban alakult Nagyváradon, ahol a hetvenes-nyolcvanas években – a Sfinx és a Phoenix mellett – a legnépszerűbb romániai együttesnek számított. Alapító tagok: Elekes Csaba (gitár), Sergiu Cornea (billentyűk), Tomori Pál (dob), Vajda Tibor (gitár), Virányi Attila (basszusgitár). Az első sikert az 1971-es Siculus Fesztivál hozta meg számukra, ahol Orsós Zoltánnal (ének) és Nagy Gábor gitárossal kiegészülve Ifjúsági Díjat nyertek. Ez után került a zenekarba a Metropol későbbi meghatározó zenésze, Ráduly Béla (dob, ének). Első hang- (Siculus '72 album) és tévéfelvételüket 1973-ban készítették. Elnyerték a Siculus Fesztivál Beat Nagydíját és Népszerűségi Nagydíját, emellett pedig elkészítették Erdély első rockmusicaljét (Az ifjú W. újabb szenvedései).
1975–76-ban Trifán Lászlóval (ének, gitár) és Orbán Andrással (gitár) bővülnek. 1978-ban készítették az ún. fehér albumot (Égig érhetne az ének...). A Securitate egyre jobban rászállt a csapatra, temesvári koncertjüket betiltották, 1981-ben Ráduly, később pedig Orbán és Virányi kihallgatásai után búcsúkoncertet adtak, majd szüneteltették működésüket.

A rockzenei színtérre 1994-ben tértek vissza, ám az év utolsó előtti napján a zenekart végzetes tragédia érte: autóbaleset következtében elhunyt a zenekar meghatározó alakja, Ráduly Béla. Egy évvel később a Németországba disszidált Virányi Attila stúdiójában felvették az In Memoriam Ráduly Béla című CD-t, '96-ban pedig eltávozott dobosuk tiszteletére emlékkoncertet tartottak a Nagyváradi Színházban.

A Metropol Group jelenlegi felállása: Orbán András (gitár, ének), Trifán László (gitár, ének), Trendler József (dob), Nagy Gábor (gitár, ének) és Virányi Attila (basszusgitár).

Virányi Attila felhívása: „Mindenkit szívesen láttunk – legyen váradi vagy sem – ám szívügye Várad és Erdély! Szóljon a Rock; ahogy Béluci mondta: Rock Forever! Hisz a MagyaRock össznépi érzés, határon innen és túl…”
Soha vissza nem térő, egyszeri alkalom tehát, hogy Magyarországon élőben láthassuk, hallhassuk az erdélyi beat- és rocklegendákat, a Metropol Groupot: 2015. december 26-án, karácsony másnapján, amikor mindenkinek elege van már a beigliből és a töltött káposztából, irány a Magyarock Híressége Csarnoka, a Rockmúzeum, ahol este 6 órai kezdettel Virányi Attiláék idézik fel azokat a boldog-szomorú hatvanas-hetvenes-nyolcvanas éveket!

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 2 (1 vote)

METROPOL-GROUP felállása a 2015.dec.26-i MagyaRock Csarnoka kon

csak a pontositás véget: A Metropol Group jelenlegi felállása: Orbán András (gitár, ének), Szász Ferenc (gitár, ének), Trifán László (gitár, ének), Dobos József (Jocó) (gitar, ének)Trendler József (dob), Nagy Gábor (gitár, ének) és Virányi Attila (bass, ének).

METROPOL-GROUP felállása

Köszönöm a pontosítást. Kellemes ünnepeket!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Balogh Roland

Január 19-én ismét látható a Desdemonium a Bethlenben.

plakát

Az Óbudai Danubia Zenekar tavaszi bérletes koncertsorozatának első műsora január 17-én.

You Me At Six

A You Me At Six január 29-én első önálló magyarországi koncertjére készül az Akvárium Klubban.