Karácsonyi rock szenzáció

A Rockmúzeumban koncertezik Erdély élő legendája, a Metropol Group!

Évtizedes hallgatás után, egyetlen előadás erejéig, a Magyarock Hírességek Csarnokában, népszerűbb nevén a Rockmúzeumban lép színpadra december 26-án 18 órától a nagyváradi Metropol Group.

A tavaly megnyílt budapesti Rockmúzeum első ízben hívott meg „nem anyaországi, ám magyar" bandát: a nagyváradi illetőségű Metropol Groupot. Ezt megelőzően az erdélyi csapat Ráduly Béla, valamint MG emléktárgyakat adományozott a kiállítás részére, többek között azt az Eko-Sepring típusú basszus gitárt, amellyel Erdélyben, 1978-ban – 24 óra alatt – a legendás fehér albumot rögzítették egy stúdióban.  

A Metropol zenekar 1968-ban alakult Nagyváradon, ahol a hetvenes-nyolcvanas években – a Sfinx és a Phoenix mellett – a legnépszerűbb romániai együttesnek számított. Alapító tagok: Elekes Csaba (gitár), Sergiu Cornea (billentyűk), Tomori Pál (dob), Vajda Tibor (gitár), Virányi Attila (basszusgitár). Az első sikert az 1971-es Siculus Fesztivál hozta meg számukra, ahol Orsós Zoltánnal (ének) és Nagy Gábor gitárossal kiegészülve Ifjúsági Díjat nyertek. Ez után került a zenekarba a Metropol későbbi meghatározó zenésze, Ráduly Béla (dob, ének). Első hang- (Siculus '72 album) és tévéfelvételüket 1973-ban készítették. Elnyerték a Siculus Fesztivál Beat Nagydíját és Népszerűségi Nagydíját, emellett pedig elkészítették Erdély első rockmusicaljét (Az ifjú W. újabb szenvedései).
1975–76-ban Trifán Lászlóval (ének, gitár) és Orbán Andrással (gitár) bővülnek. 1978-ban készítették az ún. fehér albumot (Égig érhetne az ének...). A Securitate egyre jobban rászállt a csapatra, temesvári koncertjüket betiltották, 1981-ben Ráduly, később pedig Orbán és Virányi kihallgatásai után búcsúkoncertet adtak, majd szüneteltették működésüket.

A rockzenei színtérre 1994-ben tértek vissza, ám az év utolsó előtti napján a zenekart végzetes tragédia érte: autóbaleset következtében elhunyt a zenekar meghatározó alakja, Ráduly Béla. Egy évvel később a Németországba disszidált Virányi Attila stúdiójában felvették az In Memoriam Ráduly Béla című CD-t, '96-ban pedig eltávozott dobosuk tiszteletére emlékkoncertet tartottak a Nagyváradi Színházban.

A Metropol Group jelenlegi felállása: Orbán András (gitár, ének), Trifán László (gitár, ének), Trendler József (dob), Nagy Gábor (gitár, ének) és Virányi Attila (basszusgitár).

Virányi Attila felhívása: „Mindenkit szívesen láttunk – legyen váradi vagy sem – ám szívügye Várad és Erdély! Szóljon a Rock; ahogy Béluci mondta: Rock Forever! Hisz a MagyaRock össznépi érzés, határon innen és túl…”
Soha vissza nem térő, egyszeri alkalom tehát, hogy Magyarországon élőben láthassuk, hallhassuk az erdélyi beat- és rocklegendákat, a Metropol Groupot: 2015. december 26-án, karácsony másnapján, amikor mindenkinek elege van már a beigliből és a töltött káposztából, irány a Magyarock Híressége Csarnoka, a Rockmúzeum, ahol este 6 órai kezdettel Virányi Attiláék idézik fel azokat a boldog-szomorú hatvanas-hetvenes-nyolcvanas éveket!

Hozzászólások (2)

  • anon
    a jó öreg Rockant (nem ellenőrzött)

    csak a pontositás véget: A Metropol Group jelenlegi felállása: Orbán András (gitár, ének), Szász Ferenc (gitár, ének), Trifán László (gitár, ének), Dobos József (Jocó) (gitar, ének)Trendler József (dob), Nagy Gábor (gitár, ének) és Virányi Attila (bass, ének).

    dec. 23, 2015
  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    Köszönöm a pontosítást. Kellemes ünnepeket!

    dec. 23, 2015