2017. október 23. - hétfő

Chili, tortilla – Bonduelle receptek a világnapokról

Kinyomtatom...
Bonduelle montázs

Február 24-én a tortillát, 25-én pedig egy kicsi, de erős fűszernövényt, a chilit ünnepelte a világ.

Burrito, quesadilla, fajita, nachos – és még sorolhatnánk a finomabbnál-finomabb változatokat, amelyekben az a közös, hogy alapjuk a tortilla. Igen, ez az egyszerű mexikói étel számtalan néven ismert, meghódította a világot olyannyira, hogy már világnappal is büszkélkedhet.

A Bonduelle séfje mindkét alkalomra ajánlott inspiráló, könnyen elkészíthető, finom recepteket.
„Chili, tortilla – mindkettő a kedvenceim közé tartozik. A tortilla finom önmagában, kicsit megpirítva, de egy izgalmas, pikáns töltelékkel megtöltve laktatós fogás lehet reggelire, ebédre, vacsorára. Az olyan klasszikus ételeket, mint például a chili con carne is feldobja, ha tortillával tálaljuk. Sőt, a tortilla az egyik leghálásabb vendégváró, mert percek alatt elkészíthető, a fantáziánkon múlik, hogy mihez kínáljuk, mivel töltjük. A chilinél a legfontosabb, hogy használjuk mértékkel és akkor a jótékony hatása érvényesül. ” – osztotta meg tippjeit Hargitai György, a Bonduelle séfje.

A tortilla őshazája Mexikó, finomabbnál-finomabb ételek alapja. Érdekesség, hogy amíg Mexikóban és Amerikában egy palacsintaszerű lepényt jelent, addig Kubában és Spanyolországban viszont réteges omlettet, amely krumplival és hagymával készül. Aranybors, guineai bors, ördögbors – a magyar nyelvben a chili többféle néven ismert. Szinte minden fogáshoz lehet használni, csak ahogy Hargitai György is fogalmazott, mértékkel fűszerezzünk vele. A maják úgy tartották, hogy számos gyomorbántalmat megszüntet, az aztékok pedig átpasszírozták, és az így kinyert péppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. Tény és való, a chili kapszaicin nevű alkotó eleme számos jótékony hatással rendelkezik az emberi testre. Ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-) érzékelő idegvégződéseket, az agy fájdalomként érzékeli ezt a csípősséget, aztán endorfin szabadul fel, és ettől boldogságérzetünk támad.
A chili tehát boldoggá tesz, úgyhogy bevásárlásra, főzésre fel!

Néhány recept:
Csilis bab csicseriborsóval – friss kenyérrel tálalva felmelegít, laktató:
A mexicana szószos karajjal, és a csípős csirkeszárnyakkal ebédre-vacsorára nyert ügyünk van, csak a receptet kell követni:
Olívabogyós-kukoricás quesadilla – igen, bármikor családnak, barátoknak, vagy csak úgy tévé előtt ücsörögve.

A Bonduelle-rajongók először egy fotópályázaton, majd egy alkalmazáson keresztül is bizonyíthatták a chili iránti szenvedélyüket. A napokban lezárult „Gold Chili Katapult” nevű nyereményjátékban az volt a feladat, hogy egy virtuális csúzli segítségével minél gyorsabban a kukoricakonzervbe jutassuk a chilipaprikákat! Az egymást követő öt pályán egyre rövidebb idő állt rendelkezésre a célzásra és a kilövésre, a gyorsaságért pedig extra pontok jártak.
A játék népszerűségét jól mutatja, hogy összesen több, mint 11 ezer alkalommal indították el az alkalmazást! A tíz legügyesebb játékos Bonduelle ajándékcsomagot nyert. Aki lemaradt a játékról, de kedvet kapott a chilis céllövöldözéshez, a Bonduelle Facebook oldalán még hetekig játszhat a Gold Chili Katapulttal, vagy szervezhet családi, munkahelyi bajnokságokat!

Aki pedig marad a főzésnél, a Bonduelle honlapján elérhető receptek, illetve receptvideók segítségével inspirálódhat. Előétel, főétel, leves, saláta – minden kategóriában lehet találni finomságokat. A recepteket kísérő rövid, de hangulatos videók lépésről-lépésre mutatják be a főzést, így nem kell attól tartani, hogy esetleg valamit kifelejtünk. A recepttárban mindenki a saját igényének, ízlésének, illetve a rendelkezésre álló konzerv, vagy fagyasztott alapanyagoknak megfelelően szűrhet a receptekre. Az allergén-szűrő funkció segítségével a különböző összetevőkre érzékenyek is kényelmesen válogathatnak, biztonságosan állíthatják össze a számukra megfelelő finom, egészséges recepteket.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

www.facebook.com

Megrendezik hazánk legnagyobb sajtünnepét.

logó

Az eseményen 14 borászat vesz részt, szigorú szakmai bírálaton kiválasztott boraival.

Jókuti András

Legizgalmasabb gasztrokalandjairól sztorizott Jókuti András, a Világevő blog közismert szerzője a Dreher Talks eseménysorozat első állomásán, a Stex Házban.