18. Szolnoki Gulyásfesztivál

Szeptember 8-tól 11-ig gulyásillattal és programokkal telik meg a Tiszaliget.

Több száz bográcsban több ezer liter gulyás fő. Mint minden évben, a Szolnoki Gulyásfesztivált motoros felvonulás nyitotta, szolnoki motorosok vitték a Gulyásfesztivál hírét a városban. Szeptember 9-én, pénteken a hagyományokhoz híven az „Ország Gulyása” Jótékonysági főzőversenyre várták a látogatókat a Szolnok Segít Program irányítóival és fővédnökével, Dr. Bene Ildikó asszonnyal, Jász-Nagykun-Szolnok megyei országgyűlési képviselővel. A jótékonysági főzőversenyre az ország különböző tájegységeiről, a Kárpát-medence magyar lakta területeiről érkeznek csapatok. Az ételeket támogatói jegy ellenében lehet megvásárolni a helyszínen is, a befolyt összeget a Minden Gyermek Fontos Családbarát Egyesületnek ajánlják fel a Gulyásfesztivál szervezői. Az egyesület a gyermekkorban felfedezett tehetségeket támogatja, illetve különös figyelmet fordít a nevelésükre is. Így a Gulyásfesztivál is hozzájárul a nemes célhoz, amelyben partnere a szolnoki Auchan áruház, aki az alapanyagokat szolgáltatja a jótékonysági főzéshez. A főzőverseny támogatói: Auchan Áruház, Lipóti Pékség és a Szolnok Segít Program védnöke, Dr. Bene Ildikó.

„A Szolnoki Gulyásfesztivál célja, hogy bemutassa és megőrizze a magyar gulyás ételt. Emellett elősegítse ezen tradicionális magyar étel főzési hagyományainak megismerését, alapanyagok bemutatását. A fesztiválhoz gasztronómiai bemutatók, élményközpontú közösségi programok társulnak. A fesztivál kiemelt célja, hogy Szolnokot, mint gasztro-turisztikai célpontot menedzselje.
Szolnoki Gulyásfesztivál szervezőiként elhivatottak vagyunk a magyar gulyásétel ősi receptjének megőrzésében, valamint a gulyáshoz kötődő hagyományok és népi kultúra fenntartásában. Célunk a gulyásfőzés hagyományának bemutatása és tanítása bel- és külföldön egyaránt. Betekintést kapunk a magyar konyha milyen mértékben épült be az adott ország saját nemzeti konyhai hagyományaiba.
Az elmúlt években több mint ötszáz bográcsban rotyogott a gulyás, profik, amatőrök, családok, baráti társaságok, diákok, híres szakácsok álltak a bogrács mögé, s mutatták meg gulyásfőző tudományukat. A kiváló hangulatú rendezvényt átlagosan negyvenezren látogatják meg évről-évre” – fogalmaz Csányi Sándor és Királyházi Andor, a két főszervező.

Szeptember 10-én, szombaton rajtolnak a főzőcsapatok, hogy összemérhessék főzőtudományunkat. A statisztikák alapján a főzőcsapatok érdeklődése és létszáma folyamatos és stabil a fesztiválon. A zsűri tagjai neves gasztronómiai szakemberek, oktatók lesznek, akik az értékelésnél az alábbiakat pontozzák: az alapanyagok feldolgozottságát, az elkészített étel mennyiben illik az adott tájjelleghez, az elkészült étel állagát, íz világát. Az idei Gulyásfesztivált a mazsorett csoport felvonulása nyitja, majd a Légierő Zenekar Szolnok koncertje következik a színpadon, míg a Gulyás Színpadon a VIII. Gulyásfesztivál Szépségverseny rajtol a legszebb Jász-Nagykun-Szolnok megyei lányokkal. A délelőtti programok közül kiemeljük a véradást, amit a Magyar Vöröskereszt szervez.

A Gulyásfesztivál 2016-os hazai díszvendége Karcag, akik szombaton és vasárnap a kun hagyományokat mutatják be, és népi játékokra várják a kicsiket és nagyokat. A fesztivál külföldi VIP vendége az idei olimpiához kapcsolódóan Brazília, a brazil nagykövet feleségével fog kilátogatni a fesztiválra. A Földművelésügyi Minisztérium is segítette a termék bemutatókat. A Fesztiválra a helyi termékek, hagyományok bemutatására több települést hívtak meg.
A 2016-os év kiemelten fontos a fesztivál számára. Idén a Gulyásfesztivál elnyerte a Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjegyet az alföldi marhagulyás csipetkével recepttel. A magyar gulyás hagyományőrzői címen a Hungaricum Bizottság is felvette tagjai közé az egyesületet. A kitüntetésekre méltán lehet büszke az idén 18 éves fesztivál.

Egy gasztronómiai fesztivál nem múlhat el hagyományőrzés nélkül, így a Tiszaligetben 30 betyárral, csikóssal és pásztorral találkozhatunk, akik felépítenek egy autentikus pásztorvasalót, amelyben pásztoréletbe nyerhetünk betekintést és programokkal várják a látogatókat. A fesztivál szervezői azokról sem feledkeztek meg, akiknek nincs főzőcsapatuk: ők a kitelepült vendéglátó egységeknél válogathatnak a magyaros ételek közül. A HÍR védjegyet elnyert alföldi marhagulyás csipetkével gulyásétel is megkóstolható.

A főzőverseny eredményhirdetése és a „Magyarország Gulyáskirálya” cím kihirdetése 16:00-kor lesz. Ezen alkalommal kerül átadásra a Gulyásfesztivál Díszpolgára cím, valamint a jótékonysági főzőversenyből befolyt összeg adományozása. A Móric-ligeti Színpadon és a Gulyás színpadon egész nap hagyományőrző programok, koncertek, bemutatók szórakoztatják a látogatókat. Szombat este fellép az Edda Tribute Band, a Korál Forever Band, Fülemüle Tribün Bend, Amadeus Rock & Roll zenekar, az éjszakát a Pedrofon showja zárja.

Szeptember 11-én családi nappal várnak mindenkit, a színpadi programok között mindenki megtalálja a kedvére valót. Vasárnap bábszínház, az Apacuka zenekar, kutyabemutató gyermekműsora várja a kicsiket. Bárki kipróbálhatja a vakirógépet, több állomásos játékban vehet részt, megismerkedhet a vegetariánus élelmiszerekkel. A Szolnok Tv Nóta döntősei, a Bodri és a Miskakancsó, a 3+2 zenekar programja zárja le az idei Szolnoki Gulyásfesztivált.