2018. június 20. - szerda

Gazdag lírájú költő zárja az évet a Müpában

Kinyomtatom...
Rab Zoltán fotó

Markó Béla-est.

A határon túli magyar irodalom egyik legjelentősebb személyisége, Markó Béla lesz a kortárs írókat és költőket vendégül hívó Literárium sorozat vendége december 19-én a Müpában. A József Attila-, Füst Milán-, Déry- és Hazám-díjas erdélyi magyar költővel való találkozás emlékezetes estét ígér minden versbarátnak.

2016. december 19., 20:00
Üvegterem

Az értékes irodalomra fogékony közönség jól tudja, hogy Markó Béla műhelyében a hetvenes évek közepe óta a kortárs magyar líra egyik legkifinomultabb hangú életműve formálódik, s ezt ma már mintegy negyven verseskötet jelzi. Köztük olyan emlékezetes remeklések, mint a Lepkecsontváz (1980), a Talanítás (1984), a Friss hó a könyvön (1987), a Kiűzetés a számítógépből (1991), a Költők koszorúja (2002), a Visszabontás (2011) és az Elölnézet (2014) című kötetek. Markó Béla a szonettforma egyik legnagyobb kortárs mestere – ezért keltett meglepetést az idei Ünnepi Könyvhétre megjelent „alkalmi és alkalmatlan” verseinek gyűjteménye, a Kerítés, melynek szabadversei a kései szerelem boldogságáról és a kelet-európai régió groteszk nyomorúságáról egyszerre adnak lírai látleletet.

A rendkívül sokoldalú szépíró a marosvásárhelyi Igaz Szó, később a Látó irodalmi folyóirat szerkesztője volt, munkáját dicséri számos ifjúsági antológia, saját gyermekvers-kötetei, az Izsák Józseffel közösen írt, több kiadást megért magyar irodalmi tankönyv. Román drámát éppúgy fordított magyarra, ahogy más tette ezt kötetnyi Markó-verssel, román nyelvre. A szélesebb nyilvánosság a nevét mégis az 1989-es változások után kibontakozott politikai tevékenysége révén ismerte meg: 1993-tól 2011-ig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökeként, két ízben pedig a román kormány miniszterelnök-helyetteseként dolgozott a magyar nyelvű kisebbség érdekeinek védelméért.

A fergeteg havában sokat és különlegeset kínál a Müpa az irodalom rajongóinak. 2017. január 19-én, a Müpa nemrég bemutatkozott, Vers-estek névre hallgató sorozatában „egy melankolikus klasszikus és egy frivol ironikus találkozik”, azaz Kukorelly Endre járja körül a leggazdagabb szókincsű magyar lírikus, Arany János nagyszabású költészetét. Január 23-án egy lebilincselő személyiség, a vajdasági Tolnai Ottó révén emlékezetesnek ígérkező esttel indul a 2017-es naptári év programsorozata. A január 27-én bemutatandó összművészeti produkcióban, a keresztségben az Éjszaka címet kapott Bábel-esten pedig ki más képviselhetné a magyar irodalmat, mint kiváló, József Attila-díjas költőnk, az „éjszakaspecialistaként” ismert Szijj Ferenc?

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

borító

Jonathan Franzen és Woody Allen találkozása Jami Attenberg új regényében.

borító

Lenyűgöző nemzetközi siker az év legjobban várt pszichothrillere!

fotó Toldi Éva

ifj. Vidnyánszky Attila rendezésével a Nemzeti Színházban árilis 23-án.