Érdi Tamás koncert a Zeneakadémián

Március 16-án folytatódik az „MVM koncertek - A Zongora 1-ben” elnevezésű sorozat,– ez az előadás új irányvonal a hazai zongoraestek világában.

Az egyrészes, 60-65 perces műsorok lehetővé teszik a koncertlátogató közönségnek az este további folytatását, akár egy vacsorára, akár a társasági élet egyéb kiteljesedéséhez.

Érdi Tamás ezúttal legkedvesebb darabjaiból válogat: Beethoven Holdfény szonátáját Kocsis Zoltán emlékének szenteli, mert mióta barátja és mentora örökre elment, nem tudja a szonáta első tételét úgy játszani, hogy ne gondolna rá. Majd Schubert-művek következnek, a Három zongoradarab és a Négy impromptu Op.90. A hangverseny izgalmas programot ígér mindazok számára, akik szeretik a klasszikus és romantikus zongorairodalmat, és a szalonkoncertek hangulatát.

2017. március 16. (csütörtök), 19:30 - Érdi Tamás zongoraestje
Zeneakadémia Nagyterem
Műsor:
Beethoven: 14. (cisz-moll) zongoraszonáta, op. 27/2 („Holdfény”)
Schubert: Négy impromptu, D. 899
Schubert: Három zongoradarab, D. 946

Érdi Tamás egy hibás inkubátor következtében vesztette el a látását. Zenei érdeklődésére azonban hamar felfigyeltek. Tanárai, Becht Erika és Eckhardt Gábor egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával tették számára „láthatóvá” a kottát. Így, már 15 évesen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Mozart zongoraversennyel, Vásáry Tamás vezényletével aratta az első sikert, 17 évesen pedig Moszkvában ért el első helyezést a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen. Innen egyenes út vezetett a Bécsi Zeneakadémiára.
Egy év múlva, 18 évesen egy ötzongorás produkcióval első helyezést ért el a csapatával Salt Lake Cityben, a Gina Bachauer Zongoraversenyen. Következő évben, 19 évesen megjelent két Mozart CD-je, ami tavaly a harmadik kiadást érte meg. Ezek a Mozart lemezek 2000-ben Kanadában is nagy sikert arattak. Később, 2002-ben az ifjú tehetség művészdiplomát szerzett Leon Fleisher tanítványaként a Torontói Royal Konzervatóriumban, ösztöndíjasaként. Torontói tanulóévei alatt pedig újabb tapasztalatokkal gazdagodott: a Torontói Szimfonikusokkal, az Izlandi Szimfonikusokkal, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Bécsi Mozart Zenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Szverdlovszki Szimfonikusokkal koncertezett, valamint ő zárta - az Enescu Szimfonikusokkal együtt 2011-ben a romániai Liszt Évet. Érdi Tamás az elmúlt években 37 országban lépett fel, így zenélt többek között a világhírű Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben, és így játszott Szibériában, Kuwaitban, Libanonban, Amerika, Kanada és Európa számos nagy városában, legutóbb pedig Londonban a Barbican Centerben. Varsóban, a híres Chopin szobor alatt több alkalommal 4000 embernek zongorázott. Itthon pedig szinte minden városban, minden szimfonikus zenekarral játszott már. A 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat, 2008-ban vehette át, 2010-ben pedig a Príma Primissima díj győztese lett komolyzene kategóriában, ami hazánkban az egyik legnagyobb elismerésnek számít.
A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével 2012-ben jutalmazták meg.