Határtalan design

Cseh, dán, észt, finn, lengyel, lett, litván, magyar, norvég, szlovák és svéd dizájnerek kiállítása az Új Budapest Galériában. (Bálna)

A 12. madeinhungary + 5. MeeD válogatásban 11 ország közel 100 tervezőjének munkái kapnak helyet. A régiós cseh, lengyel és szlovák tervezők munkái mellett első ízben lesznek láthatók dán, észt, finn, lett, litván, norvég és svéd alkotók által jegyzett bútorok, lakástextilek, dizájntárgyak. A kiállításon sorozatgyártott termékek, kisszériás darabok és műfaji határmezsgyén egyensúlyozó egyedi alkotások is láthatók lesznek. A kurátorok kifejezett szándéka, hogy megmutassák a dizájn sokszínűségét, üdítő frissességét, ezért az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző, olykor igencsak progresszív egyedi darabok is helyet kapnak.

A fiatal és középgenerációból magyar tervezők között számos hazai és nemzetközi díjat nyert alkotó szerepel. A nemzetközi névsort pedig többek között Red Dot és neves nemzetközi dizájndíjas alkotók erősítik, mint a cseh Helena Darbujanova, Jaroslav Juřica, a dán Cecile Manz, az észt Jaanus Orgusar, a finn Hanna Särökaari, a lett Raimonds Cirkulis, a lengyel Dorota Koziara és Tomek Rygalik, a litván Simonas Tarvydas, a norvég Runa Klock és Kristine Five Melvær, a svéd Linda Svensson-Edevint és Markus Johansson, a szlovák Michal Riabic.

A hatalmas anyaghoz kapcsolódik, mégis különálló egységként lesz látható az öt hazai gyártó és közel húsz textiltervező együttműködésében megvalósult projekt, a Texhibition, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nyugat Magyarországi Egyetem hallgatóinak munkái. A korábbi évek hagyományát folytatva a kiállítást ebben ez évben is gazdag szakmai és társművészeti program, valamint tárlatvezetések sora teszi teljessé.

A kiállítók szakmai teljesítményének elismeréseként a szervezők dizájndíjat alapítottak Határtalan Design Díj néven. A neves szakértőkből álló zsűri az adott tárgyak eredetiségét, innovatív megoldásait és magas dizájntartalmát értékeli. A díjak átadására a megnyitón kerül sor. A rendezvény jelentőségét bizonyítja, hogy a kiállítást Beata Jaczewska, a Visegrad Fund Igazgatója nyitja meg.

A nagyszabású mustra Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi díjas textiltervező iparművész és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében valósul meg. A tervezőpáros a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, az Eventuell Galéria alapító tagjai, Magyar Formatervezési Díjasok, egykori Kozma Lajos ösztöndíjasok. A belsőépítészeti és textiltervezésen túl közel 200 kiállítás, rendezvénysorozat szervezése és rendezése fűződik a nevükhöz.

A madeinhungary 2004-ben, a MeeD – Meeting of European and Central European Designers 2012-ben indult útjára, mai formájában Magyarországon egyedülálló, független szakmai összefogás eredménye. 2004–2012 között a Lakástrend kiállítások önálló tárlataként valósult meg a Műcsarnokban, a Gödör Klubban és a Millenárison, 2013-ban és 2014-ben a Design Hét Budapest programsorozat részeként rendezték meg.
A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja.
Megnyitó és a Határtalan Design Díjak átadója 2017. március 31. 18.00
Szakmai nap: 2017. április 1. 11.00 – 14.00 között