Antarktisz gyermekei – Jégbe zárt cirkuszvilág

Bemutató a Fővárosi Nagycirkuszban.

A Fővárosi Nagycirkusz manézsában a világhírű Nikulin Cirkusz társulata mutatkozik be április 8-tól a Jégcirkusz című műsorban. Az egyedülálló orosz cirkuszi társulat az emberi teljesítőképesség határait feszegető magas szintű művészet képviselője. Látványos jelmezek és dinamikus mutatványok sora kápráztatja el a közönséget, amint a korcsolyázó zsonglőrök, magaskorcsolyások, ugróköteles akrobaták, bicikliző vagy kézen korcsolyázó artistaművészek végigsuhannak a jégen, amelyen a rajta bukdácsoló bohócok okoznak vidám pillanatokat, hogy aztán a levegőbe váratlanul felemelkedő artistáknak, kacér gyorsöltözőknek vagy kiegyensúlyozott erőemelőknek adják át a helyüket.

A Fővárosi Nagycirkusz küldetésének tartja, hogy minden műsorában lehetőséget nyújtson magyar művészeknek – feltörekvő fiatal tehetségeknek vagy tapasztalt, idősebb artistáknak –, hogy bemutatkozhassanak a budapesti porondon. A külföldi vendégművészek mellett a csúszós arénában porondra lép négy hazai ifjú talentum is: az idei Cirkuszművészet Ifjú Csillaga díj nyertese, Dittmár Laido, aki nagycirkuszi szereplése után a Cirque du Soleil művészeként folytatja karrierjét, s a budapesti porondon partnernőjével, Vellai Krisztinával egy különleges levegő-zsonglőrszámot mutat be. Földváry Balázs légkerék-számával, Pajor Szilvia pedig különleges levegőspirál-produkciójával hódítja meg a közönséget.

Tavaly nyáron vízzel árasztották el a Fővárosi Nagycirkusz porondját, idén jeget varázsolnak a nyárba! A hamarosan felépülő új cirkuszművészeti központ tervezése és előkészítése folyamatába jól illeszkedik, hogy minden – korábban már kipróbált vagy kipróbálatlan – technikát megvizsgálnak, kipróbálnak, szükséges-e, beépíthető-e az új, modern épület manézsába.

Több mint 10 esztendeje nem volt jég a Fővárosi Nagycirkusz arénájában. Az épületben 1971 óta, 46 év alatt ötödik alkalommal mutatnak be jégrevüt – legutóbb 2005-ben –, akkor azonban nem saját tulajdonú jégpáncélt építettek a manézsba, hanem bérelték a technikát. A Fővárosi Nagycirkusz most próbálkozik először jégépítéssel. Hetekkel ezelőtt elkezdődtek az előkészítő munkálatok, a jégépítés során közel 2 km cső került lefektetésre a cirkusz manézsában, amelyekben mintegy 1,5 m3 (= 1500 liter) fagyálló folyadék kering. Hozzávetőleg 12 500 liter vizet fagyasztottak le a kellő vastagságú jégtakaró biztosításához. A manézsban levő jeget a magyar jégkorong válogatott játékosai tesztelték.

„Hamarosan felépül az új Közép-európai Cirkuszművészeti Központ, amely egész Közép-Európa cirkuszművészetét hivatott képviselni a térségben. Meg kell ismernünk a technológiát, a működtetés nehézségeit, valamint a folyamatok kezelését, hogy az új cirkuszművészeti központban a lehető legalkalmasabb berendezéseket alkalmazzuk a jég előállításához és kezeléséhez. Jelenleg megszerzett tapasztalataink segítségével könnyebben tudjuk leküzdeni a nehézségeket az üzemeltetés során. Ezt tettük tavaly a vízi cirkusz műszaki rendszerének felderítésével, s ez a célunk most a jéggel kapcsolatban.” – mondta el Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.