Fészekaljnyi sztárt hoz húsvétra a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Egyedülálló komolyzenei és könnyűzenei programjainak egyik legérdekesebb része zajlik húsvét idején.

A hosszú hétvégére remek hallgatnivalót kínálnak a főváros legjelentősebb koncerthelyszínei: a terítéken találni elismerésre méltó Debussy-antologistát (Báll Dávid) nagypénteken a BMC-ben, az ünnephez illő nagyszombati Máté-passiót (René Jacobs és az Akademie für Alte Musik Berlin) valamint a bécsi klasszikusok és modernisták közé húsvéthétfőn hidat verő karmestert (Daniele Gatti és a Mahler Chamber Orchestra) a Müpában. A Pesti Vigadóban koncertsorozat vezet be a „nagy háború” muzsikájába, miközben a stílusteremtő, libanoni származású underground díva, Yasmine Hamdan az A38 hajó színpadán mutatja be nyomdafriss lemezét.

Báll Dávid, a számos versenyen diadalmaskodó zongoraművész szereti a különleges kihívásokat. Április 14-én egy fantasztikusan gazdag és színes zongoraciklussal, Debussy prelűdjeivel mutatkozik be a fesztiválon, a BMC színpadán. Az impresszionista sorozat mindkét kötetének összes darabját igen ritkán tűzik műsorra egyazon koncerten, nem véletlenül, hiszen embert próbáló kihívást jelent a szólista számára – a közönség ugyanakkor valódi zenei élménnyel gazdagodhat ezen a „szelekciómentes” estén.

Két világhírű német együttes, az egykori Kelet-Berlinben alapított Akademie für Alte Musik Berlin és a nyugat-berlini hidegháborús rádióadó – Rundfunk im amerikanischen Sektor – nevének rövidítését magán viselő RIAS Kammerchor a világhírű belga historikus karmester, René Jacobs vezényletével tiszteleg a Müpa közönsége előtt. Az április 15-i, nagyszombati koncerten az európai kultúra kivételes teljesítménye, a Krisztus szenvedésének, kereszthalálának és feltámadásának történetét feldolgozó Bach-mű, a Máté-passió csendül fel.

Három évvel budapesti bemutatkozását követően az A38 Hajó színpadára tér vissza a közel-keleti underground díva, Yasmine Hamdan. Jim Jarmusch múzsája, a Soap Kills egykori énekesnője április 15-én új lemezét, a négy évnyi szünet után nemrég megjelent Al Jamílat anyagát mutatja be. Az est vendége Antonia Vai lesz.

Kodály Zoltán születésének és halálának idei kettős évfordulójához is kapcsolódik a Múzsák csöndjeMúzsák hangja koncertsorozat, amelyben kiemelt szerepet kapnak a 20. századi magyar zenei életre példátlan hatást kifejtő magyar komponista és zenepedagógus kamarazenei művei. A Classicus Ensemble rendhagyó, négy koncertes projektje április 15–16-án a Pesti Vigadóban az I. világháború idején alkotó zeneszerzők kamaraműveinek bemutatásával igyekszik megcáfolni a közismert latin mondást, mely szerint a háború idején hallgatnak a múzsák.

Daniele Gatti és a Mahler Chamber Orchestra estjén április 17-én két Schubert-mű mellett a bécsi modernizmus emblematikus alakja, a tragikus körülmények között elhunyt Anton Webern két darabja is megszólal. Daniele Gatti napjaink kimagasló és keresett koncertdirigense, aki egyaránt otthonosan mozog az operaházi és a koncerttermi feladatok között, 2016-tól pedig az amszterdami Concertgebouw Zenekart vezeti.

Hirdetés