2018. június 18. - hétfő

Adam: A kalóz - balett három felvonásban

Kinyomtatom...
jelenet

Bemutató a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

A balett cselekményét az angol romantikus költőnemzedék óriása, Lord Byron 1814-es híres verse, A kalóz inspirálta. A kalandokkal teli, feszülten izgalmas történetben éppúgy helyet kap szerelem, árulás, életveszély, hajótörés, mint a végső megmenekülés.

A Byron-műnek akkora sikere volt, hogy a balettmesterek nem sokkal a vers megjelenése után, már az 1820-as években több helyen színpadra vitték. Az 1856-os párizsi előadás szenzációja a hajótörés színpadtechnikai megoldása volt. Anna-Marie Holmes 1997-ben koreografálta saját verzióját a Boston Ballet számára. A zenei anyag Anna-Marie Holmes változata. Zenéjét szerkesztette, átdolgozta, áthangszerelte: Kevin Galiè. A főbb szerepekben az Operaház első magántáncosai, Tatjana Melnik és Leblanc Gergely mellett Karina Szarkisszova, Jevgen Lagunov, és Majoros Balázs láthatóak.

Adam: A kalóz – bemutató
2017. április 21. 19.00 - Magyar Állami Operaház
Vezényel: Valerij Ovszjanyikov
Koreográfus: Anna-Marie Holmes, Solymosi Tamás (Marius Petipa és Konsztantyin Szergejev nyomán)
Zene: Adolphe Adam, Cesare Pugni, Léo Delibes, Riccardo Drigo, Pjotr Oldenburgszkij
Librettó: Anna-Marie Holmes (Jules-Henri de Saint-Georges és Joseph Mazilier nyomán)
Balettmester: Solymosi Tamás, Venekei Marianna, Aradi Mária, Dózsa Imre, Kövessy Angéla, Pongor Ildikó.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

motázs

A zsámbéki nyár programjainak összeállításánál most is szempont volt, hogy minden korosztály igényeit figyelembe vegyék, és jelezzék, hogy a nagyobb szabadtéri rendezvényeken is helye és közönsége van a „magas” művészetnek.