Monumentális Wagner-élmény a Müpában úgy, ahogy sehol máshol a világon

Tizenegy éve nyűgözi le a hazai és nemzetközi közönséget a Müpa világhírűvé vált fesztiválja, a Budapesti Wagner-napok.

Az eseménysorozat, melynek kedvéért évről-évre Magyarországra zarándokolnak a Wagner-rajongók, idén is igazi különlegességeket ígér június 8. és 21. között.
2006-ban, tizenegy évvel ezelőtt páratlan nemzetközi sikerrel, két elsöprő erejű Parsifal-előadással kezdődött a Budapesti Wagner-napok története, amely kitüntetett rangú Wagner-kultuszhellyé avatta a kiváló akusztikájú, kivételes színpadi adottságokkal és dimenziókkal rendelkező Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet.

Az elmúlt 11 év során a Wagner-rajongók ünnepévé vált eseménysorozat az úgynevezett teljes bayreuthi kánont, vagyis a szerző életében a Zöld dombon bemutatott mind a tíz operát színre vitte, évről-évre rendhagyó kísérőprogramokkal - dalestekkel, beszélgetésekkel, filmvetítéssel, kiállításokkal - színesítve az élményt.

Fischer Ádám a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője és karmestere a következőket fogalmazza meg a Wagner-élmény kapcsán a Müpa dokumentumfilmjében: „Ha egy olyan formát találunk, mellyel meg tudjuk értetni a zenét, ha azon a nyelven tudjuk közvetíteni, amilyenre szocializálva van a közönség, akkor Wagner műve rabul ejti az embereket…”
Idén ismét látható a legendás tetralógia, A nibelung gyűrűje – négy egymást követő estén át, pontosan úgy, ahogy eredetileg maga Richard Wagner elképzelte. Ráadásul ebben az évben Brünnhilde szerepét a maratoni Ring-folyam mindhárom estéjén a világhírű drámai szoprán, a Budapesti Wagner-napok visszatérő ikonja, Iréne Theorin énekli majd: ez hatalmas erőpróba és monumentális színpadi teljesítmény úgy az előadó, mint a karmester részéről.

A Ring-tetralógia idén is világszerte ünnepelt Wagner-énekeseket vonultat fel: Siegfried szerepében ismét Christian Franz és Daniel Brenna, Wotanként James Rutherford látható majd, Hagen szerepét a Feröer-szigetekről származó Rúni Brattaberg énekli. Sieglinde szerepében 2017-ben is Anja Kampét láthatja a közönség, Fasoltként a kiváló Bretz Gábor, Alberichként Kálmán Péter, Frickaként Schöck Atala, Gutruneként pedig Pasztircsák Polina lép színpadra.
A nibelung gyűrűje színpadra állítására Hartmut Schörghofer rendezőt kérte fel Fischer Ádám, fontosnak tartva, hogy a német művész nem a megszokott operai kliséket és eszközöket használja, hanem társműfajokat hív segítségül: filmvetítéssel, árnyjátékkal, bábokkal és táncművészek közreműködésével, valamint egy többfunkciós díszletfal alkalmazásával jeleníti meg mitológiai történet fantasztikus jeleneteit a rajnai sellők gyűrűjének elrablásától egészen a Valhalla pusztulásáig.

A legendás Ring mellett minden évben feltűnik egy-egy másik Wagner-zenedráma is. A 2006-os a Parsifal után következett a Trisztán és Izolda, a Lohengrin, a Tannhäuser, A nürnbergi mesterdalnokok és A bolygó hollandi. 2017-ben nem csupán a Parsifal tér vissza két este erejéig, az Európa-szerte számon tartott kiváló észt baritonnal, Lauri Vasarral. Kundry szerepében napjaink egyik legjobb drámai szopránjával, Violeta Urmanával, a címszerepben pedig a legkeresettebb német hőstenorok egyikével, Peter Seifferrel, de a korai Wagner-remekmű, a Rienzi is színpadra kerül június 19-én, koncertszerű előadásban.

A műről és a címszerepről Fischer Ádám a Müpa Magazin hasábjain elmondta: „a Rienzi embert és tenort próbáló szerep, úgyhogy nagyon kevesen vannak, akik egyáltalán el tudják énekelni. Ilyenkor azzal kell kezdeni a szereposztást, hogy keresünk egy főszereplőt (…), ezért nagyon örülök, hogy Robert Dean Smith elvállalta a címszerepet”. A Rienzi apropóján a Budapesti Wagner-napok több újdonságot és „elsőbálozót” is felvonultat: a fesztiválon most debütál a Nemzeti Filharmonikusok, az előadást vezénylő Sebastian Weigle, a Bayreuthban is nagy sikerrel szereplő, kiváló Wagner-karmester személyében pedig 2017-ben először mutatkozik be külföldi vendégdirigens a Wagner-napokon.

A Budapesti Wagner-napok különleges csemegéjének ígérkezik a páratlan tehetségű mezzoszoprán, Dorottya Láng dalestje június 10-én, melyen Wagner Wesendonck-dalok című műve mellett Berlioz és Liszt remekei is felcsendülnek majd, Helmut Deutsch zongorakíséretével.
Az érdeklődők a www.budapestiwagnernapok.hu oldalon találhatnak további információkat, kritikarészleteket, fotó- és videóanyagokat, akik pedig szeretnék kézzel fogható formában is hazavinni magukkal az élményt, idén igazán örülhetnek, hiszen A Walkür 2016. június 17-i előadásának felvétele immár DVD és Blu-ray formátumban is elérhető.

A nibelung gyűrűje
Wagner: A Rajna kincse – 2017. június 15. 18:00
Wagner: A walkür – 2017. június 16. 16:00
Wagner: Siegfried – 2017. június 17. 16:00
Wagner: Az istenek alkonya – 2017. június 18. 16:00
További Wagner-előadások
Wagner: Parsifal – 2017. június 8. 16:00
Dorottya Láng dalestje –2017. június 10. 16:00
Wagner: Rienzi – 2017. június 19. 16:00
Wagner: Parsifal – 2017. június 21. 16:00
További programok
Wagner: Parsifal - a Müpa dokumentumfilmje – 2017. június 7. 18:00
Wagner: Ring - a Müpa dokumentumfilmje - 2017. június 13. 18:00

Hirdetés