A szarajevói filmfesztiválon mutatják be a Wellness című magyar rövidfilmet

Szabó Virág rövidfilmjét, a Wellnesst a rangos szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában mutatják be augusztusban.

Ez lesz a film nemzetközi premierje. A fiatal magyar rendező 16 perces filmjét az A-kategóriás szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában nézheti meg a nemzetközi közönség. A régió és egyben a világ egyik legfontosabb filmes eseményét 2017. augusztus 11. és 18. között rendezik meg Bosznia-Hercegovina fővárosában. Magyarországon a Friss Hús rövidfilmfesztivál közönsége láthatta először a filmet idén márciusban a Toldi moziban.

A szarajevói filmfesztiválra idén több mint 500 filmet neveztek, a versenyprogramba azonban mindössze tíz alkotást válogattak be. A Wellness mellett egy másik magyar film, Kölcsey Levente Zabigyerek című alkotása is bekerült a válogatásba.

A Wellness forgatókönyve Tóth Krisztina A váll története című novelláján alapszik.
A film két nyugdíjas hölgy, Ilona és Teri kapcsolatának történetét mutatja be. A két nő évtizedek óta barátok. Együtt töltik a vakációjukat egy wellness-szállodában, melyre Ilona fia fizette be őket. A látszólag ideális körülmények ellenére nem tudják felszabadultan jól érezni magukat: a szobájukban elromlik a légkondicionáló és később Ilona egykori, régen látott kollégája is felbukkan. Míg Ilona folyamatosan elégedetlen mindennel, Terinek saját kisebbrendűségi érzésével kell megküzdenie. A nyaralás során jelentéktelennek látszó gesztusokkal többször is megbántják egymást anélkül, hogy ezt észrevennék.
A film egy nap eseményeit követi végig, melyben a barátnők próbálják a maximumot kihozni a nyaralásból. Teri már kora reggel úszni megy, aztán Ilonával a svédasztalos reggelinél válogatnak, majd szaunáznak és napoznak egész délután. Éjjel azonban a hőség nem hagyja őket aludni: Ilona eltűnik a szálloda kertjében, Teri pedig beveti magát a szállóvendégeknek rendezett táncmulatságba.
Az állandó nyüzsgéssel azonban csak saját szorongásaikat akarják elnyomni és a nap folyamán eddig elhallgatott titkok is a felszínre kerülnek. Ilona váratlanul bevallja, hogy egyetlen fia meleg, míg Teri látszólagos életvidámságával egyre súlyosbodó betegségét igyekszik palástolni.
A film végére a két nő megszokáson és kölcsönös elhallgatáson alapuló barátsága eljut addig a pontig, amikor mindkettőjüknek felül kell vizsgálniuk, mit tudnak egymásról és önmagukról, és számot kell vetniük eddigi életükkel.

Wellness
Rendező: Szabó Virág

Producer: Csortos Szabó Sándor
Forgatókönyv: Szabó Virág
Adaptált novella: Tóth Krisztina- A váll története
Operatőr: Tausz Gábor
Hangmérnök: Péterffy Máté
Vágó: Zsély Csilla
Szereplők: Csonka Ibolya, Egri Márta, Kovács Zsolt

A szarajevói fesztivál válogatásában a korábbi években olyan magyar rendezők mutatkoztak be rövidfilmjeikkel, mint Kárpáti György Mór, Nagypál Orsolya, Till Attila, illetve Zomborácz Virág.
A Wellness az NMHH – Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával készült. A film producere Csortos Szabó Sándor, gyártója a Budapest Film Produkciós Kft., fesztiváloztatásáért pedig a Daazo rövidfilmes portál felel.