Klasszikus szeptember a Koreai Kulturális Központban

Zenei párbeszéd és K Culture Academy 2017.

A szeptemberi programsorozat igazi különlegességeket sorakoztat fel a klasszikus kultúra rajongói számára. Az alábbiakban aktuális rendezvényeikről olvashatnak.

Zenei párbeszéd Korea és Magyarország között
2017. szeptember. 1. 19:00 - Zeneakadémia, Solti terem
A koncert egy különleges együttműködés lezárása, amely repertoárjában szereplő új zeneművekben a két zeneszerző ― Lim Jiesun Dél-Koreából és Tihanyi László Magyarországról ― közösen fedezi fel az egymás kultúrájának zenei hagyományaiban rejlő lehetőségeket, túllépve azok határain. Lim Jiesun a Tavaszi szél vizet áraszt magyar népdal elemeit felhasználva komponál, míg Tihanyi László egy koreai dal és egy 18. századi kínai egyházi ének zenei rendszerét használja saját zeneművében.
Azzal a nem titkolt szándékkal teszik ezt, hogy lebontsák azt a zenei struktúrát, mely beágyazódott mindkét ország népi hagyományaiba, majd újraépítsék azt posztmodern zenei eszközökkel, így a néphagyomány új minőségben és kontextusban jelenik meg, mely ezáltal felül tud emelkedni a kulturális határokon.
Program
Dohnányi: cisz-moll fuvola-zongora szonáta, op. 21
Weiner: Farsang, op. 5
Tihanyi László: Távoli hegyek éneke (premier)
Jiesun Lim: Egy idegen Budapesten (premier)
A zeneművek előadója a 2014-ben alakult és az újszerű kamarazene iránt rendkívül elhivatott Weiner Ensemble magyar kamarazenekar.
Előadók: Weiner Ensemble: Baksai Réka (hegedű), Bán Máté (fuvola), Dani Imre (zongora), Jámbor Janka (cselló), Pálfi Csaba (klarinét)
Szervezők: Hwaum Kamarazenekar, Koreai Kulturális Központ

K Culture Academy 2017
A Koreai Kulturális Központ 2017-ben megújult K Culture Academy sorozattal jelentkezik, ahol az érdeklődők megismerhetik a koreai kultúra különböző területeit, és elmélyülhetnek azokban egy interaktív, 10 héten keresztül tartó kurzuson át. A tanulók első kézből, meghívott szakértő előadók segítségével ismerhetik meg a tradicionális és modern koreai kultúrát és művészeteket, ezzel elmélyítve Koreával kapcsolatos tudásukat, bővítve érdeklődési területüket.
2017. szeptember 5. – november 7. (10 hét)
18:30 – 20:30 (kivéve október 7-én)
Koreai Kulturális Központ, MOM Kulturális Központ és Opus Jazz Club
A sorozatot 2017. szeptember 5-én H.E. YIM Geun-hyeong, Korea Magyarországi nagykövete nyitja meg.
A részvételre vonatkozó szabályok:
– Korea és a koreai kultúra iránti érdeklődés
– csak 16 éven felülieknek!
– Azoknak a tanulóknak, akik az első három hétben kétszer hiányoznak, be kell fejezniük a kurzust, és helyüket át kell adniuk a várólistán szereplő társuknak.
– Azok a tanulók, akik a kurzus 80 %-át teljesítik, oklevelet kapnak a 10 hetes tanfolyam végén. Azok, akik háromszor vagy többször hiányoznak, nem kapnak oklevelet.
Jelentkezni a www.koreaikultura.hu oldalon az esemény linkje alatt megtalálható jelentkezési lap beküldésével lehet a koreaikultura@koreaikultura.hu email címen, a tárgyban feltüntetve: K Culture Academy 2017.
Jelentkezési időszak: szeptember 1-jéig (12:00)