Szombaton Évadnyitó Utcabál a József Attila Színházban

Ismét megrendezik a hagyományos utcabált a Déryné közben és színház tereiben.

Változatos programokat kínál felnőttek és gyerekek részére egyaránt a színház szeptember 9-én, szombaton 10 és 22 óra között, amelynek során egésznapos, ingyenes programok keretében ismerhetik meg az érdeklődők a színház tereit, művészeit. A József Attila Színház zenés produkcióiból hallhatnak részleteket, emellett lesz irodalmi kávéház, kulisszajárás, beszélgetések, mesekvíz, kézműves foglalkozás, aszfaltrajzverseny.

Találkozhatunk mások mellett Bodrogi Gyulával, Nacsa Olivérrel és Nemcsák Károllyal is. Az estét a Pankastic! zenekar Csavard fel a szöveget! című koncertje zárja, amelyen Lackfi János és Vörös István megzenésített versei hallhatók. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formában, amelyek ismerősen csengnek minden magyar fülnek. A magas színvonalú hangszeres előadásról és a különleges hangzásról Pálmai Panna énekes, Csurkulya József cimbalmos, Vázsonyi János szaxofonos, Lombos Pál bőgős, Dani János és Kardos Dániel gitárosok és Nagy Zsolt dobos gondoskodik. A koncerten közreműködik Fehér Anna, Létay Dóra és Szávai Viktória.

Ezen a napon a színház ad otthont a Magyar Sakk Napjának – a 64 mező bűvöletében. A színház előtti téren élő sakkbemutató mellett és Krizsán Edit női nemzetközi mester ad szimultánt a bátor vállalkozóknak. Bent az épületben szinte reggeltől estig minden a sakkról szól. A Színész-Újságírók Rangadón asztalhoz ül többek között Bodrogi Gyula, Nemcsák Károly és Nacsa Olivér is. A nagyteremben levetítik A Polgár lányok című nagysikerű dokumentumfilmet, Portisch Lajos operaáriákat énekel, majd este Vizi E. Szilveszter előadására kerül sor A sakk és az agy kapcsolatáról címmel. A stúdiószínpadon bemutatják a norvég világbajnok Magnus Carlsenről szóló filmet, Sakklegendák nyomában irodalmi délutánt tartanak Szabó Z. Attila szerkesztésében, Csom István pedig az 1855-ben lejátszott Erkel-Szén összecsapást elemzi. Siménfalvy Ágota részletek ad elő a világhírű Chess című musicalből, s egy talk-show keretében Létay Dóra pedig Polgár Judittal beszélget.
Ingyenes programok reggeltől estig.

Az utcabál és a Magyar Sakk Napja minden programja ingyenes, az esti koncertre 2800 forintos áron válthatók jegyek a jegypénztárban, a szervezésen vagy online.