2018. augusztus 17. - péntek

A Békéscsabai Jókai Színház az újesztendőben is folytatja a kommunikációsan akadálymentes előadások sorát

Kinyomtatom...
Narrált előadáson

Január 11-én a Diótörő és Egérkirály című családi musicalt Komáromi Anett színművész narrálta a vak és gyengén látó közönség számára.

Az előadást megelőző kulisszajárás alkalmával, a színpadtér mélységével, hangsúlyos és hangsúlytalan pontjaival ismerkedhettek a meghívottak. Az érdeklődők megtapinthatták a jelmezeket és néhány kelléket. A függöny felgördülte előtt hallgatták meg a bevezető narrációt, amely ismertette a darab cselekményét, valamint a szereposztásra, a jelmezek leírására és a karakterek bemutatására is kitért. Az előadás alatt a dialógusok közötti szünetekben a pillanatnyi vizuális színpadi történések voltak hallhatók.

A látássérültek számára narrációval akadálymentesített előadásoknak az a célja, hogy az érintettek számára szavakkal kifejezzük és leírjuk a láthatatlant. – mondta el Komáromi Anett színművész, képzett színházi narrátor. Ennek során a látók számára egyértelmű, nem verbális momentumokat fülmonitoron keresztül mondom el az érintetteknek, segítve ezzel az előadás megértését, s egy teljesebb színházi élmény elérését. Az előadás ideje alatt egy hangszigetelt helyen ülök, ahonnan kiválóan látom a színpadot. Egy mikrofonba beszélek, amit a látássérültek egy úgynevezett fülmonitoron keresztül hallanak.

Ezen a kulisszajáráson egyébként részt vett két érdeklődő, jól látó gimnáziumi hallgató is, mert vállalásainkkal az egyenlő esélyű részvétel megteremtésén túl a társadalmi befogadás előmozdítását is segíteni szeretné színházunk.
Az a tapasztalat, hogy emberek nem elég toleránsak sérült embertársaikkal, tele vannak előítéletekkel, rossz beidegződésekkel, de legalábbis nem tudják kezelni ezeket a helyzeteket. Szeretnénk segíteni a társadalomnak is, hogy elhiggyék: így kerek a világ! Meg merjék szólítani egymást, hogy értsék a másik helyzetét, hogy ne ijedjenek meg, ne jöjjenek zavarba, hanem meglássák a másikban azt, ami ugyanolyan, mint ők. Ezért fontos számunkra az érzékenyítés. – hangsúlyozta Komáromi Anett.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

II. András koronázása elevenedik meg 2018. augusztus 18‒19-én a Nemzeti Emlékhelyen.

Görgényi Gábor (plakátterv)

Andrew Bovell többszörösen díjazott drámájának első magyar feldolgozása a Hatszín Teátrumban.

logo

Az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének Elnöksége 2018 aug. 10.-én pénteken 19.00 órakor ” Jótékony célú ” előadást szervez a MACIVA vezetésével a Fővárosi Nagycirkuszban.