Fiatalok, lírai hangulat, konferencia és varieté

Tovább folytatódik a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál.

Január 11-én újra bemutatták a B műsort, a második előadással egyidőben a Várkert Bazárban megtartották a Várkert Varietét, ami a Magyarországon két évtizede háttérbe szorult varieté műfaját elevenítette fel. Az est szellemi atyja Vásárhelyi István, házi gazdája pedig Kőhalmi Ferenc bűvész, a Bűvész Európa Bajnokság bronzérmese volt.

A műsorban fellépett Galambos Ferenc, a Bűvész Világbajnokság III. helyezettje mikromágiával; Rob Alton, a Cirque du Soleil szárja, BMX flatland világbajnok BMX számával; Méhes Csaba Grand Prix díjas komikus és pantomimművész; Sebastian & Krisztina quick change dance számukkal, amelyért az International Circusfestival Ensedei-n Bronz díjjal jutalmazták őket; a Cirque du Demain Special Prize díjas Andrea Alton levegőszámával, valamint a Bronz Bohóc-díjas Golden Power duo erőemelő számával.

Január 12-én, pénteken megtartották az ECA cirkuszpedagógiai konferenciáját a Vajdahunyad várában található Mezőgazdasági Múzeumban. A szakmai konferenciát dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár nyitotta meg, majd Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója ismertette a világon egyedülálló cirkuszpedagógiai programokat. Őt követően Kardos Kata, a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszpedagógiai koordinátora előadásában a modernizálódott oktatás szükségességéről beszélt. A biológia szakos Kovacsics Bernadett és a szombathelyi fizika szakos Sirkó Andrea Cirkusztanoda – fizika- és biológiaóra a manézsban címmel tartottak előadást.

Délután a Fővárosi Nagycirkusz manézsában a Newcomer Show-t rendezték meg, amelyen hazai előadók és ígéretes tehetségek mutatkoztak be a közönségnek, valamint a külföldről érkező szakembereknek. Az előadás előtt beszédet mondott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
Azt szeretnénk, ha Magyarország valóban egy családbarát ország lenne, ahol bárhova megyünk, a különböző generációk megjelenését mindenhol kedvezményekkel, és a családokhoz való pozitív hozzáállással támogatnák – mondta Novák Katalin.
A Newcomer Show-n fellépett Herczeg Dávid görgőszámmal, Sziszka akrobatikus egykerekűszámmal, Fodor Felícia gurtniszámmal, Lui bűvész, Vellai Krisztina levegőszámmal, Bernath Imre visual comedy előadásával, Fábián Attila handstand számával, a High5 gumiasztalszámmal, a Golden Pyramid erőemelő-számmal, valamint Magyar Cirkuszigazgatók kisgyermekei: Varga Riko Manuel zsonglőrszámmal, Ádám Henrik és Ádám Dzsamina feszített drótszámmal, Eötvös Lorienn Annabell és Donnert Katalin levegőszámmal, valamint Donnert Melani tissue számával.

Este a Várkert Bazárban Méhes Csaba és a Brass in the Five IRÁNY RIO! előadásukat mutatták be. Az előadás történetében hat utcazenész egy véletlen folytán a nagyvárosi forgatagban egymásra talál, majd együtt indulnak el egy kalandos világ körüli utazásra. A történetet gesztusokkal és hangszerekkel mesélték el, sziporkázó humorral. A hat utcazenészt Méhes Csaba (pantomim, comedy), Simai László (trombita), Monoky Attila (trombita), Koppányi Béla (harsona), Soós Péter (kürt) és Takács Tibor (tuba) alakította.

A Lyrical Circus Late-Night Show éjszakába nyúló modern, összművészeti cirkuszi show-műsorával várta közönségét a Fővárosi Nagycirkusz. A költészet, a zene és az artistaprodukciók lenyűgöző szimbiózisa elevenedett meg a porondon. A produkcióban bámulatos levegő-, rúd-, Cyr wheel- és biketrial számok hódították meg a nagyérdeműt. Az előadást Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.
A műsorban fellépett Silvia Dopazo Spanyolországból kötélszámával, Yan Sokolovskyy és Maria Ilienko Ukrajnából Biciklis randevú előadásukkal, a Duo Romance Romániából rúdszámukkal, Patrik Nieklan Lengyelországból karikaszámával, Duo Juderto Magyarországról gurtniszámukkal, Artimpression Magyarországról trapézszámukkal, Aliona Klimovich lábzsonglőr Fehéroroszországból, Michael Olivares Spanyolországból gurtniszámával, Bakk Diána Magyarországról rúdszámával, Tatiana Ozhiganova és Denis Yevgenyevich az Egyesült Királyságból levegőszámukkal, Xtreme Balance erőemelő trió Magyarországról. Az előadás hatalmas sikerrel zárult, a közönség állva tapsolta meg az előadókat.

Január 13-án, szombaton, 11:00 és 15:00 órakor az A műsor látható a Fővárosi Nagycirkusz manézsában, valamint 15:00 órakor a Vártkert Bazárban fellép a PlanSHET csoport PinUp, valamint a Quartet DEKRU csoport Light Souls számával. Január 14-én, vasárnap 19:00 órakor díjátadó gálával zárul a fesztivál.

Hirdetés