Boldog születésnapot, Színitanház!

Seregi Zoltán a békéscsabai színészképzés múltjáról, jelentőségéről és az évfordulós előkészületekről.

Békéscsabán 25 éves a színészképzés; és az itt végzett csaknem kétszáz fiatal többsége „itthon”, országszerte és határainkon túli társulatoknál is megállja helyét a szakmában. Az iskolai forma sokat változott, és a színész mellett megjelent több más szakirány az elmúlt negyedszázad alatt. Seregi Zoltánnal, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójával, a Színitanház szakmai vezetőjével a képzés specialitásairól, előnyeiről, jelentőségéről beszélgettünk. S természetesen szó esett a jeles évforduló méltó megünnepléséről, jubileumi kiadvány és gála előkészületeiről is. (Niedzielsky Katalin interjúja)

- A legfontosabb az, hogy a Színitanház egy iskolai rendszeren belül működő, államilag támogatott képzés, amely OKJ-s képesítést ad.  Egyik óriási előnye éppen a Jókai Színház és az iskola nagyon szoros együttműködése, aminek köszönhetően a diákok a szakmai gyakorlatukat a saját előadásainkban szerezhetik meg. A másik fontos tényező pedig az, hogy itt – sok magánfenntartású intézménnyel ellentétben - nincs tandíjfizetési kötelezettség – szögezte le Seregi Zoltán beszélgetésünk elején.

– Ez a második tanév, hogy a Baross Imre Artistaképző Intézet és Előadó-művészeti Szakgimnázium tagintézményeként működik Békéscsabán a Színitanház. Előtte néhányszor változott az elnevezés és a fenntartó.
- Hihetetlen átalakulások zajlottak az elmúlt 25 év során. 1992-től a Regionális Színházművészetért Alapítvány működtette az iskolát a színház falain kívül. A következő évben már a Fiatal Színházművészetért Alapítvány felelt az oktatásért, immár a teátrumon belül. 2001-től nyújtunk OKJ-s képzést. Fontos mérföldkő volt 2007, amikor jelentősen kibővült a választható szakok száma. Amíg az alapítványi iskolában egyedül színészképzés folyt, ettől az évtől a régi szakirányon kívül már táncos, színháztechnikus, divat- és stílustervező szakra is jelentkezhettek a fiatalok. A korábban a két alapítvány által működtetett iskola a 2010/2011-es tanévtől tartozott a Harruckern János Közoktatási Intézményhez, annak telephelyeként. Jelenleg a
Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. a fenntartója a Baross artistaképzőnek, amelynek tagintézménye vagyunk a 2016-17-es tanévtől.

- A színházi háttérszakmák megjelenése az oktatási kínálatban hiánypótló kezdeményezés volt, és a képzés beindítása egyedülálló az országban.
- Igen, és most tovább bővül a kínálat. A 2018/2019-es tanévtől a Színitanház is indít artista és színházi táncos képzést közép- és általános iskolásoknak. A múlt héten, január 9-én tartottunk nyílt napot a Sík Ferenc Kamaraszínházban, ahová a hetedik és nyolcadik osztályos tanulókat hívtuk meg, hogy ismerkedhessenek a képzéssel. Nagyon örültünk, mert az egész megyéből legalább hatvan érdeklődő gyermek érkezett, szülőkkel, pedagógusokkal együtt. A foglalkozáson a Baross Imre Artistaképző Intézet és a Színitanház tanulói bemutatót tartottak, Murainé Szakáts Ildikó igazgató az artistaképzésről adott tájékoztatót. Középiskolát végzettek számára is tervezünk majd hasonló foglalkozást. Fontos még megemlíteni, hogy a közismereti tárgyakat diákjainknak a Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, a szakmai tárgyakat a Színitanházban oktatjuk.

- A kerek évforduló jó alkalom a számvetésre, az értékelésre. Az együttműködés során a Békéscsabai Jókai Színház sokat tett a Színitanházért, de vajon mit kap „cserébe” az iskolától?
- Évadtervezéskor figyelembe vesszük, bekalkuláljuk az iskolát, ügyelünk arra, hogy jól gazdálkodjunk a diákokkal, ügyesen „használjuk” őket az előadásokban. Egyszerre kell szem előtt tartani, hogy a szakmai, művészi fejlődésüket szolgáljuk és ne engedjünk az előadások színvonalából. Nagy előny, hogy főleg saját embereink, színészeink, rendezőink tanítják a fiatalokat, adják át a tudásukat; s miközben az iskola ingyenes, a fellépésekért a diákoknak is fizetünk. 25 év alatt felnőtt több nemzedék. A jelenlegi társulat legalább nyolcvan százaléka itt végzett. Akit nem a színpadon lát a közönség estéről estére, az súgó, ügyelő, rendezőasszisztens. A háttérszakmában sokan itt maradnak, de ellátjuk az egész országot is. A színháztechnikusokra óriási a kereslet, biztos az elhelyezkedésük. A hangtárban dolgozók valamennyien itt végeztek. Akik pedig nincsenek a szakmában, jól hasznosítják más területen az itt szerzett kommunikációs képességeiket.

- Mivel készül a színház és iskolája az évforduló megünneplésére?
- 25 év, negyedszázad nagy idő, az évfordulót szeretnénk méltóan megünnepelni. Úgy tervezzük, hogy meghívjuk az összes itt végzett diákot, akik majd színes gálaműsort adnak. Elegáns, szép kiadvánnyal készülünk, amelyben az egykori hallgatók, tanárok és igazgatók visszaemlékezésein keresztül bemutatjuk az iskola életét, működését, fejlődését, interjúkkal, vallomásokkal és fotókkal idézzük fel a két és fél évtizedet, az egyes évfolyamokat, vizsgaelőadásokat és szerepeket. Évente általában nyolc fiatal végzett, tehát közel kétszáz vendégre számítunk.
- A színpadon és a katedrán egyaránt sok sikert kívánva köszönöm az interjút.

Hirdetés