Cirkuszpedagógia a Pedagógus Expón

A kiállítók között volt a Fővárosi Nagycirkusz is, innovatív cirkuszpedagógiai programjával.

A Budapest Kongresszusi Központ adott helyet a 2018. február 24-én megrendezett Pedagógus Exponak, ahová huszonnyolc országból érkeztek résztvevők az összefogás és összetartozás jegyében azért, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, tanuljanak egymástól, valamint felhívják a figyelmet az értékközvetítés és az élményalapú pedagógia fontosságára.

A rendezvény egy napindító meglepetésprogrammal indult: a Fővárosi Nagycirkusz jóvoltából a Silver Power erőemelő duó kápráztatta el a közönséget. A rendezvény háziasszonya és megálmodója, Balatoni Kata a nem mindennapi produkció után Szalay-Bobrovniczky Alexandrát, Budapest főpolgármester-helyettesét kérte fel a rendezvény megnyitására. Az eseményen Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára beszédében azt hangsúlyozta, hogy a nevelésben nincs egyetlen jó válasz. Mint mondta, nem az uniformizált iskola működik jól, hanem a sokféle gyermeknek kell és lehet sokféle iskolát szervezni.

A kiállítók között a Fővárosi Nagycirkusz is jelen volt, hogy ismertesse innovatív cirkuszpedagógiai programját, mely a világ számos helyén ismert és jól működő színház- és múzeumpedagógiai programok mintájára jött létre. Ezt a cirkusz széles körben kívánja bevezetni Magyarországon. A kezdeményezés jóvoltából a cirkusz aktív segítséget nyújt nemcsak a reál – köztük a matematika, biológia, fizika –, hanem a humán és a társadalomismereti tárgyak elsajátításához is.

A Fővárosi Nagycirkusz cirkuszpedagógiai programja másfél éve indult a Lúdas Matyi a cirkuszban című előadással. A rendhagyó órák a műsor megtekintését követően kaptak helyet a porondon, olyan tananyaggal, amelyek kapcsolódnak a közoktatási intézményekben megtanultakhoz és visszaidézhetők, megerősíthetők az artista-, illetve a cirkuszművészetben használt eszközökkel. Az elmúlt több mint 35 óra után bizonyos, hogy a programra van igény. A gyerekek és a szüleik is elégedettek a kezdeményezéssel, sok a pozitív visszajelzés, hiszen a cél az, hogy a gyerekek ne csak a négy fal között, didaktikus módszerrel kapják meg az információt, hanem sikerélményként visszaidézhető élménytanulással tegyenek szert új ismeretekre. A programhoz MÁV-kedvezmény kapcsolódik, amely segítségével a vidéki csoportok ingyenes utazással érkezhetnek a rendhagyó cirkuszi órákra.  A programról bővebben itt olvashat.

Hirdetés