2019. február 17. - vasárnap

Richter Kevin lovas akrobata rekordja a Fővárosi Nagycirkuszban

Kinyomtatom...
plakát

Guinness Rekordok között is megállja a helyét.

Március 3-án 11:00 órakor a Fővárosi Nagycirkusz a „Győztesek karneválja” című műsorában Richter Kevin (17) lovas akrobata az un. „magyar posta” produkcióval - amelyben szabad idomításban, húsz lóval dolgozik együtt – új magyar rekordot állított fel.

A cirkusz kör alakú, 13 méter sugarú manézsában a két lovon álló artista lábai között egyenként tizennyolc ló vágtatott át. A fiatal lovas akrobata minden egyes alkalommal elkapta a állatok vezetőszárára erősített szalagokat, majd ezeket egy kézben tartva „vezette” az állatokat. A műsorszám nehézségi fokát növelte, hogy Richter Kevinnek minden egyes alkalommal, menet közben a lábaival kellett széttolni az alatta száguldó, mintegy 800 kg. súlyú állatokat. A teljesítményt a Magyar Rekord Egyesület hitelesítette. E dokumentumok alapján nagy az esélye annak, hogy a produkció még a Guinness Rekordok között is megállja a helyét..

Az attrakció legfontosabb paraméterei:

- a kör alakú, 13 méter átmérőjű manézsban, a két lovon álló artista lábai között egyenként tizennyolc ló vágtat át,
- a lovas akrobata minden egyes alkalommal elkapja a lovak vezetőszárára erősített szalagokat, majd ezeket egy kézben tartva „vezeti” az állatokat.
Az artistának minden egyes alkalommal (optimális esetben hússzor, de ha szükséges akár negyvenszer  is) a lábaival menet közben kell széttolni az alatta száguldó állatokat.

(a Lovas Nemzet alapján)
"1845-ben már létezett egy, a cirkuszi manézsban hajtott ún. "magyar parasztposta" - az "Ungarische post” - ami akkoriban kilenc lóból állt,  Cuzen Pál hajtotta őket a két hátsó lovon állva. A neves cirkusztörténész H. Orlóci Edit  szerint a XIX. század közepén a legnagyobb nyugat-európai cirkuszok attrakciójának számított ez a produkció. Ebben - a pusztaromantikára már akkoriban is vevő hazai és nemzetközi nagyérdeműt elkápráztató - produkcióban a mostani rekordhoz mérten sokkal könnyebben, egymás mellé szerszámozott lovak hátára álltak fel az artisták miközben az egyik talpukkal az egyik, másikkal a másik ló farán egyensúlyozva a hajtószárba "kapaszkodtak".
Az első világháborút megelőző években az újvidéki Könyöt Sándor elevenítette fel ezt a zsánert: Ő már bőszárú, lobogó gatyában, árvalányhajas kalpagban nyargaltatta akrobatáit körbe-körbe a manézsban. A Könyöt-féle mutatványt az amúgy a (lószerszámok nélküli, egyetlen ostorral bemutatott) cirkuszi szabadidomításban jeleskedő Lénárd Béla az 1950-es évek közepén továbbfejlesztette - további három lovat fogva a már meglévő kettő elé.
A Richter Flórián Cirkusz Guiness Rekodra törő lovas akrobatája ismét bebizonyítja, hogy még ma is létezik idomító lovaglás a nagy királyi lovardákon kívül is. Ez a cirkusz egyik nagy érdeme. De ha porondon húsz ló vágtázik azért az, nem semmi!"
Ünnepeljük együtt Kevint, az európai cirkuszművészet 250. évében!

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Zenés mesejáték – ősbemutató február 18-án a Békéscsabai Jókai Színházban.

plakát

Ünnepi koncert a 93 éves Kurtág György köszöntésére február 17-én.

plakát

Sopronba érkezik a Black Eyed Peas, a Cypress Hill és a Papa Roach.