Nőnek lenni a 21. században

Exkluzív nőnapi videó-üzenettel ünnepeli 1 éves indulását a „21 Nő az egészségügyért” alapítvány.

A civil szervezetet a Hungaropharma Zrt. alapította azzal a céllal, hogy híd legyen az egészségügy és az edukáció között, fejlessze, illetve bővítse a lakosság egészségtudatosságát, a magyar egészségügy 21 női prominens szereplőjének közreműködésével.

A videó-üzenetben megszólal dr. Feller Antal alapító, Béres Klára és dr. Nagy Anikó az alapítvány tagjai – mindannyian egyetértenek abban, hogy: hagyományok, hitelesség, becsületesség, jövőkép nélkül nem élhetünk és megérett az idő arra, hogy a 21. század végre használja, és éljen is a hölgyek erejével, tudásával. Ennek adnak hangot a közös üzenetükben, az alapítvány 21 tagja nevében.

Béres Klára: minden tudás, minden elköteleződés, minden jó csak önmagáért való lenne, ha megtartanánk magunknak
A Béres Zrt. kommunikációs vezetője közismert, tiszteletben tartja a hagyományokat, az értékek tudatos használatát, alkalmazását, mint erőgyűjtő forrást. Szerencsésnek tartja magát, hogy több szerepkörben is az egészség teljességét szolgálhatja a minőség jegyében. „Minden ember rendkívül sokat tehet egészsége érdekében. Amikor odafigyel testi és lelki egészségére. A lelki egészségnek pedig a legfontosabb bázisa a közösség. Amikor az alapítvány 21 nő tagjaként együtt dolgozunk, akkor valami ilyesmit vállaltunk magunkra, hogy 21 egészségben járatos, az egészségre rálátó nő a tudását megossza másokkal és a 21-et összetéve a 21-nek sokszorosát tudja adni környezetének.” – fogalmazott Béres Klára.

Nagy Anikó: ma, aki az egészségügyben dolgozik, azoknak a többsége hivatástudatból, emberszeretetből teszi
A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főorvos-főigazgatója minden reggel körbejárja a hatalmas intézményt, ilyenkor még a kertészekkel is megbeszéli a napi feladatokat. Minden osztályon nagyon várják munkatársai, akik többsége nő, de ez a gyerekgyógyászatban ez elfogadott - mondta a főorvos, aki ugyanakkor mindenki munkáját fontosnak tartja. ”Nagyon örülök, hogy ennyi hölgykollegánk van, nagyon kemény, harcos okos hölgyek és akkor, amikor pedig lágynak kell lenni, akkor kedvesek és lágyak. Kitartóak és precízek és nagyon megbízhatóak, nagyon jó hölgyekkel dolgozni. Persze, én hölgy vagyok, de azért azt el kell mondani, hogy a férfi kollegák is nagy áldozatokat hoznak az egészségügyben és a férfiak tevékenysége akár orvosi, akár műtősfiúi vagy ápolói területen ugyanolyan nagy kihívás, ugyanakkora erőfeszítést igényel, mint egy nőnek.”

Feller Antal: az egészségügy az a terület, ahol nincs férfi-dominancia
„Olyan kiváló helyzetben vagyok, hogy amióta dolgozom, mindig többségében voltak körülöttem a hölgyek. Ez mindig meghatározza egy kicsit a munkahelynek a légkörét, a kommunikációt, a mindennapok minden pillanatát. Ez üdítő hatású, ösztönző.” – fogalmazott a piacvezető gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat vezetője, majd hozzátette: „Nagyon sok olyan fontos tulajdonság van, amiket a hölgyektől a férfiak át tudnak venni, akkor egészen biztos, hogy sokkal gyümölcsözőbbé és hatékonyabbá teszi a munkájukat. Az egyik ilyen például az empatikus megközelítés. Az empátiát és a puhaságot nem szeretném összekeverni, mind a kollégáim, mind a vezetőtársai között látom, hogy az empatikus megközelítés nagyon sokszor egy nagyon kemény, nagyon határozott viselkedéssel jár együtt.”