A Harkányi Gyógyfürdő segítségével sikerült valóra váltani Norbert álmát

A Harkányi Gyógyfürdő 275 ezer forinttal támogatja Lakatos Norbert, a Vaklufis szakmai útját San Diegó-ba, a világ legnagyobb nemzetközi lufihajtogató versenyére.

A Fürdő adományát Kecskeméthy Pál, Harkány alpolgármestere adta át március első hétvégéjén. 275 ezer forint támogatás gyűlt össze Lakatos Norbert, más néven a Vaklufis amerikai utazásához a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. segítségével 2017. december 1. és 2018. február 28. között. A Fürdő 10 forintot ajánlott fel minden, a támogatási időszak alatt megvásárolt teljes árú belépőjegyből. Az elmúlt hónapokban is folyamatosan növekedett a Fürdő látogatóinak száma a korábbi évhez képest, így december eleje és február vége között több mint 27 ezer vendég vásárolt teljes árú belépőt. Emellett az intézmény lehetőséget biztosított egy adományláda kihelyezésére is a Norbertet támogató civil szervezet, a Lions Club számára, hogy a látogatók szintén csatlakozhassanak a gyűjtéshez.

Lakatos Norbert fogyatékkal élőként az ERFO Nonprofit Kft. dolgozója. Eredetileg az önálló életviteléhez szükséges kiadások fedezése érdekében tanulta meg a lufihajtogatás technikáját, amelyből nemzetközi vizsgát is tett. A világon ma ő az egyetlen, aki vakként rendelkezik ezzel a képzettséggel. Az elmúlt években rendszeresen tartott lufihajtogatással egybekötött érzékenyítő órákat vakvezető kutyája, Tami kíséretében óvodákban, iskolákban. Célja, hogy egy láthatatlan hidat építsen a fogyatékkal élők és az ép emberek közé.

Norbert csak folyamatos tanulással és rengeteg gyakorlással tud megfelelni az egyre magasabb elvárásoknak, hogy versenyképes maradhasson. Önerőből viszont csak ritkán tudja megoldani részvételét olyan fontos szakmai továbbképzéseken, mint az idén márciusban San Diegó-ban tartott nemzetközi verseny és 4 napos tanfolyam.

„A Harkányi Önkormányzat egyik kiemelt célja, hogy a város lakosságmegtartó ereje és az itt lakók életminősége folyamatosan javuljon. Ezt szolgálják a városban és a Gyógyfürdőben zajló folyamatos fejlesztések és azok a programok is, amelyek a helyi közösség kohézióját, ezen belül a fogyatékkal élő társaink integrációját, elfogadottságát segítik elő. Ezen a téren mindenki számára követendő példát mutat tevékenységével Lakatos Norbert, ezért megtiszteltetésnek érezzük, hogy hozzájárulhattunk a támogatással az utazásához.”– hangsúlyozta Kecskeméthy Pál, Harkány alpolgármestere.

A támogatás átvételekor Lakatos Norbert elmondta: „Szakmai fejlődésem szempontjából a tanfolyam nagyon lényeges, de a verseny még fontosabb, hisz itt tudnám bizonyítani, hogy mi fogyatékkal élők is rendelkezünk olyan tudással, megfelelő képzés után, mint látó embertársaink. Nagy öröm számomra, hogy a Harkányi Gyógyfürdő a támogatás mellett döntött, mert az ő segítségük nélkül nem lett volna lehetőségem eljutni a San Diegó-i versenyre.”
Az adományátadó rendezvényen a Lions Club is képviseltette magát, akik már hosszabb ideje kapcsolatban állnak Lakatos Norberttel és segítséget nyújtanak tervei megvalósításában. „Norbert életútját már évek óta figyelemmel követjük. Rendkívüli elszántságával és küzdeni akarásával kivételes példát mutat a látássérült társadalom többi tagja számára is.”- emelte ki Koleszár Péter, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója.

(Vass Imre/Harkafotó)

Hirdetés