2018. november 17. - szombat

Mészáros Máté és Mádi László InSoundOut című előadása nyerte a 8. Monotánc Fesztivál közönségdíját, a Monodíjat

Kinyomtatom...
fotó Dusa Gábor

Május 19-én zárult a 8. Monotánc Fesztivál a Bethlen Téri Színházban.

Négy este alatt közel 20 szólótánc produkciót láthatott a közönség, amelyek közül minden este a legjobbnak ítélt szólóra lehetett voksolni. A nézők szavazatai alapján a fesztivál egyetlen díját, a Monodíjat Mészáros Máté – Mádi László InSoundOut című előadása kapta.

Mészáros Máté – Mádi László: InSoundOut
"Minden ami létezik egyedül és teljes egészében, a hang tart össze.
A hang az alap, az alak és a forma.
Az elején volt a szó, és a szó volt az isten.
Azt mondják, hogy így kezdődött a világ, és így öltött alakot a teremtés.
Manapság ezt úgy mondanánk
a tér hatalmas ürességébe
jött egy hang, és az anyag alakot öltött."
Dr. Peter Guy Manners)
Alkotó-előadó: Mádi László, Koreográfus: Mészáros Máté
Díszlet: Mészáros Máté, Fény: Fogarasi Zoltán, Mészáros Máté
Szakmai konzultáns:  Mikó Dávid
Zeneszerző: Mádi László

Mészáros Máté és Mádi László közös alkotása a Közép-Európa Táncszínház 2015-ben elindított K-Arcok sorozatának egyik legfrissebb előadása. A K-Arcok című kivételes kezdeményezés, melynek sikerét és támogatottságát a felkért koreográfusok hazai és nemzetközi elismertsége mellett a Veszprémi Tánc Fesztiválja előadói díja is igazolja. A sorozat célja, hogy leképezze a hazai kortárstánc esszenciáját olyan kivételes alkotói egyéniségek segítségével, mint Réti Anna, Hód Adrienn, Halász Gábor, Kun Attila, Molnár Csaba és Mészáros Máté.
“…mintha egy high-tech zen-buddhista templomba csöppentünk volna”
(Horeczky Krisztina, Színház)

Mádi László életében gyermekkorától nagy szerepet játszik a tánc. Most mégis egy másik médiumon, a zenén keresztül közelíti meg a koreográfia azt a fejlődéstörténetet, ami meghatározza őt ma táncosként. Az előadás mozgástere egy asztal lapja, melyen a kifejezés eszközei, a táncművész hangszerei helyezkednek el, a mozdulatok üzenetét pedig a zene közvetíti a nézők felé. Az előadás a nézőkben születik meg, akik ezúttal nem a szemükkel, hanem a fülükkel és teljes jelenlétükkel fogadják be a hangzó-mozgó koreográfiát, ahová résztvevőként maguk is meghívást kapnak. Mészáros Máté koreográfiája sokkal inkább egy ünneppé fokozódott közös élmény, mintsem szigorúan vett táncelőadás.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Csernus Tibor és Juhász Ferenc

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Várkert Bazár közös kiállítása, a Csernus és a Montmartre novembertől januárig izgalmas programokkal várja az érdeklődőket!

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

A-TEAM fotó a tavalyi gálán készült

Angyalok szárnyalása címmel november 19-én 19 órától jótékonysági est a Jókai Színházban.