Az 1 perces film

Már a filmszemlén meg kellett volna néznünk Pater Sparrow 1-ét, de bevallom akkor egy kicsit elriadtunk tőle. Nem értettük ugyanis miért nyomják annyira egy külföldi rendező filmjét a Magyar Filmszemlén. Igaz, ma már szinte mindenki tudja hogy a név Verebes Zoltánt takarja, Verebes István fiát, aki külföldiesített nevével és filmével próbál magyar pénzből nemzetközi hírnevet szerezni.

Az 1 a világhírű író Stanisław Lem: Az emberiség egy perce című regénye alapján készült és magát a filmet leginkább az elgondolkodtató jelzővel jellemezték itthon a kritikusok. Azért én kíváncsi lennék hogy valóban elgondolkodtak-e rajta, mert akárhogy is próbálom összerakni a szálakat nem sikerül...
A film kiválóan indul, kérdések sorozatát teszi fel a nézőben, de lassan elcsendesülnek az események és iszonyatosan vontatottá kezd válni. A remény még akkor is ott van és a néző kíváncsian várja mi lesz az, de ahogy a filmben szereplő újságcikk is jelzi: End?
Egyszer csak csodálkozva vesszük eszre, hogy vége a filmnek. De miért? Ez a befejezés egy könyvben elmegy, mert a több száz oldalon keresztül olyan egyéb információkat kapunk, ami segít választ adni a kérdésekre, de ez egy 87 perces filmben már nem megengedett.

A film bővelkedik a jobbnál jobb magyar filmesekkel. A színészeknél Mucsi Zoltán jó alakítást nyújt, az operatőrt Tóth Widamon Mátét is külön dicséret érdemli, ugyanis nagyon szépek a képek és a díszletek is igazán harmóniában vannak. Ezért a filmszemlén el is vitték a díjakat: Legjobb operatőr, Legjobb látványtervezés, Arany Olló-díj, Produceri díj

Egy valamitől mégis bűzlik a film és ez nem más mint az angolosított feliratok. A stáblistában minden nevet fordítva írtak még akkor is ha 1 darab külföldi név szerepel csak benne Pater Sparrow nevén kívül. Az idézetek is angolul jelennek meg a filmben, magyar felirattal a vászon legalján szinte alig olvashatóan. Ez azért érdekes, mert a Magyar Mozgókép Közalapítvány, az MTV, a BKV , az MFB, a Szerencsejáték és számos magyar támogató nélkül létre se jöhetett volna. Ebből is látszik, hogy a filmet nem a magyar piacra szánták, hanem a nemzetközire. Így hát kíváncsian várjuk, hogy a sok belefektetett magyar pénz eredményes lesz-e és valóban sikereket ér-e el külföldön.

7/10 pont

1, magyar krimi, 91 perc, 2009
rendező: Pater Sparrow
szereplők: Mucsi Zoltán (Phil Pitch), Sinkó László (Swan Tamel), Kerekes Vica (Maya Satin)

Hirdetés