Az idegölés határai

Mi lenne ha fognánk egy James Bond filmet és átírnánk úgy, hogy az akció helyett inkább a művészfilm kategóriába sorolhatnánk. A csajos részeket természetesen meghagyva. Gondolom valami ilyesmi játszódhatott le Jim Jarmusch fejében is, amikor megírta Az irányítás határai című film forgatókönyvét.

Szokták mondani: egy filmet a moziban érdemes megnézni és nem otthon a TV előtt. Az irányítás határai ez alól kivétel, mert ha tíz perc után kimegyünk a konyhába pizzát csinálni akkor se maradunk le semmi fontosról. Sőt még a trailer is érdekesebb magánál a filmnél.

A történet egy profi ügynökről (Isaach De Bankolé) szól, aki egy titkos megbízatást kap. Ahhoz, hogy eljusson a célig fura figurákkal kell találkoznia, akik először tudományos érdekességeket mesélnek neki, majd adnak egy gyufás skatulyát benne egy papírral. Ez játszódik le a film háromnegyed részében – közben egy csaj folyton le akar feküdni vele, de ezt mindig visszautasítja, cserébe a művészfilmekhez megszokottan láthatjuk a csajt meztelenül – majd elérkezik a célponthoz. A bibi ott van, hogy úgy tűnik mindenki tud mindenkiről, de mégis akkor hogy tudják teljes titokban tartani az akciót? Ráadásul a végén nem láthatjuk, hogyan is jut be az ügynök a katonákkal védett bunkerbe. Egyszerűen csak ott terem mint egy szellem. Így, ami a nézőnek marad, azok a gyufás skatulyák és hogy megoldódott a rejtény (happy end!). Kicsit zavaros? Én mindenképpen úgy éreztem és talán második nézésre világosabb lenne, de még egyszer már nem mernék beülni rá.

Annak ellenére, hogy Jim Jarmusch egy ismert rendező és csinált már egy-két jó filmet, ez valahogy most nem sikerült neki. Lehet mégis Amerikában kellett volna forgatnia?
Így ezt a filmet csak nagyon erős idegzetű művészfilmrajongóknak ajánlom és remélem megtalálják a mondanivalóját, akik viszont az amerikai filmeken nőttek fel azok most jobb ha elkerülök a mozit.

2/10 pont

Az irányítás határai (The Limits of Control) - spanyol-angol-japán krimi, 116 perc, 2009
rendező, forgatókönyvíró: Jim Jarmusch
szereplők: Isaach De Bankolé (magányos ember), Bill Murray (amerikai), Tilda Swinton (szőke), John Hurt (gitáros)