Hamarosan kezdődik a XV. Debreceni Alternatív Színházi Szemle

Debrecen idén második alkalommal ad otthont az alternatív színjátszók találkozójának. A jubileumi seregszemlén az elmúlt évad legszínvonalasabb és legkülönlegesebb 12 előadásának versengését és számos színjátszó műhely bemutatkozását láthatják az érdeklődők, de lesznek szakmai beszélgetések is, a rendezvénysorozatot pedig a Budapest Bár koncertje zárja majd.

A XV. Debreceni Alternatív Színházi Szemlén 2009. szeptember 11-15. között olyan egyedülálló és színvonalas produkciókkal ismerkedhet majd a közönség, mint Moliere A Mizantróp-ja Petri György fordításában, az Örkény Színháztól, Gothár Péter rendezésében, Tasnádi István: Fédra Fitness-e a szerző rendezésében és a KoMa Társulat előadásában, vagy a HOPPart Társulat Szörprájzparti-ja, melynek szerzője Kárpáti Péter. A Stúdió K két előadással érkezik, a Zalán Tibor Rettentő görög vitéz című írásából készült bábelőadással Fodor Tamás rendezésében, és Venyegyikt Jerofejev drámájával, a Hű, de messze van Petuski! Tamási Zoltán rendezésében. A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a Törékeny című darabbal mutatkozik be, melyet Goda Gábor rendezett, az Élőkép Társulat pedig a Psychotechnikumot viszi színre, Bársony Júlia rendezésében. A versenyprogramban szerepel továbbá a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Kasimir és Karoline című előadása Ödön von Horváth tollából, Forgács Péter rendezésében, míg az Ágens Társulat az Ira-Düh című produkcióval lép fel, Gergye Krisztián Társulata pedig A szatír című előadással indul a Szemlén. Ladányi Andrea és Borlai Gergely a BL-t viszik Debrecenbe, Virág Melinda pedig a Közép-Európa Táncszínház társulatával készített Szájbanforgó című produkcióval került a versenyprogramba, melyet 149 előadásból Karsai György egyetem tanár válogatott. Szintén az ő javaslatára idén a Szemlén fellépnek a színész-képzéssel foglalkozó közép- és felsőfokú intézmények, műhelyek is. Az idei Szemle programját színesíti az utolsó napon tartandó konferencia is, ahol Hudi László, Nánay István, Szalai-Szabó István, Csizmadia Tibor, Hartyándi Jenő és Gulyás Gábor arra keresik majd a választ, hogy Mi az alternativitás?.

Halász János alpolgármester a szeptember 2-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy „Debrecen mindig is büszke volt kulturális hagyományaira, művészeti életére, melynek egyik középpontja ma is a színház világa. Bátran ígérhetem: a város mindent megtesz azért, hogy az Alternatív Színházi Szemle ideális helyszínre, valódi otthonra leljen Debrecenben. A szemle résztvevőinek pedig javaslom, hogy az előadásokra készülve töltődjenek fel a MODEM nagyszerű kiállításaival, a cívisváros hangulatos tereivel és fedezzék fel ezt a csodálatos várost!”

A DASZSZ zsűrije, Forgách András, író, Gáspár Máté, a Krétakör ügyvezető igazgatója és Kőrösi Zoltán, dramaturg, író tetszés szerinti kategóriákban oszthat ki díjakat, melyekhez a Fővárosi Önkormányzat is hozzájárult. A tavalyi zsűri például 100.000 forinttal jutalmazta a Legbámulatosabb Színpadi Jelenlétet.

A verseny-előadások 1000 Ft-os, a műhely-előadások pedig 500 Ft-os jegyáron tekinthetőek meg, a 12.000 Ft-os bérlet pedig a Szemle összes programjára érvényes lesz, míg a szakmai beszélgetéseken ingyenes a részvétel. A klasszikus színházi helyszínek mellett lesznek előadások a MODEM-ben, színházi büfében, de egy fitneszterem is színpaddá változik a debreceni őszi éjszakában. A Budapest Bár koncertje zárja a rendezvénysorozatot, melyet 3 db, a Szemle bármely versenyprogramjára megváltott jeggyel lehet meghallgatni.

Az Alternatív Színházi Szemle 1994 óta nyújt reprezentatív bemutatkozási lehetőséget a független színházi társulatok számára. Az első nyolc évben Budapesten, 2003-tól 2007-ig Szegeden zajlott az esemény, melyet 2008 óta a Befogadó Színházak Társulása és a Független Színházak Szövetsége egymással karöltve Debrecenben rendez meg.

A Szemle teljes programja a www.aszsz.eu weboldalon található.

Hirdetés