Csiribiri

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Halász Judit Magyarország jelenleg legismertebb énekese. Generációk nőttek és nőnek fel a mai napig zenéjén és ki ne ismerne egy-egy részletet dalaiból. A róla készült filmet október 8-tól vetítik a mozik.

A Csiribiri című film nem más, mint a művésznő 2009. decemberi koncertjének felvétele, melyet 3 darab animációval és régebbi koncertfelvételekkel fűszereztek. Így pár percig láthatjuk a filmvásznon a fiatal Halász Jutkát és zenésztársait, de se többet, se kevesebbet nem tudunk meg róluk, mint amit eddig ismertünk. Kapunk tehát egy koncertfelvételt, ami közel se tudja visszahozni az élő koncert élményét, mivel a számok közötti átvezetéseket kivágták.

Ez a film lehetett volna egy életrajzi jellegű összefoglaló, melyből Halász Jutkát, mint magánembert jobban megismerhettük volna. Akár bemutathatták volna azokat a háttérjeleneteket, hogyan készül egy koncertre vagy milyen kapcsolatot ápol a gyerekekkel. Bár van egy-két jó jelenet a filmben, ilyen például a kezdés és az öltözködős rész, de ez sajnos túl kevés egy 72 perces filmhez.

A film sajtósai többször kihangsúlyozták, hogy Rózsa János 15 éve nem rendezett filmet és most újra visszatér a produceri munka után a rendezői székbe. Bár ezt pozitívumként is fel lehet fogni, sajnos negatív hatása is van. A filmben szereplő feliratok például tényleg a 15 évvel ezelőtti mozit tükrözik, illetve olyan alapvető problémáktól szenved a film mint a hang normalizálása. Szerencsére ezeket a hibákat Halász Judit elfeledteti velünk és ha nem filmszakmai szemmel nézzük, akkor talán észre se vesszük.

Jobban átgondolva a Csiribiri nem másoknak, mint a gyerekeknek szól és figyelmen kívül hagyja a már felnőtt rajongókat. Ugyan egy-egy dalon keresztül visszajönnek a régi emlékek, de ezt egy CD meghallgatása is ugyanúgy visszaadná. Jól látszik, hogy az animációkkal a gyerekeket próbálják megfogni és ezáltal csak egy kicsit adni az őket elkísérő szülőknek is. Első nézésre még élvezzük a filmet, de második nézésre már kimondottan unalmas.

Kicsit sajnálatos, hogy egy ilyen tehetséges énekesnőről csak egy ilyen minőségű film készült és azt gondolom, hogy ennél sokkal többet ki lehetett volna hozni. Ezért a Csiribiri film szempontból kevésbé értékelhető, de Halász Judit teljesítménye továbbra is csillagos ötös.

0/10 pont vagy 10/10 pont

Csiribiri, színes magyar film, 72 perc, 2009
rendező: Rózsa János
operatőr: Ragályi Elemér

Hirdetés