Nem oly régen kaptam egy e-mailt egy ismerősömtől, a mellékletben képekkel ellátott süti recepteket küldött – ő csak ennyit írt hozzá: bárcsak én is ehetnék belőlük!
Ismerősöm pár év óta cukorbeteg, s előtte igencsak szerette a jó kajákat.
A cukorbetegség, mint minden betegség érinti a beteg környezetét, ennél a betegségnél nagyon fontos az étkezésekre való odafigyelés. A nagyobb odafigyelés idő-, munka- és pénzigényes és még valami többet is kíván: toleranciát.
A Frank Júlia, Dr. Zanker Zsuzsa és Csallos Margit nevével fémjelzett könyv azt ígéri, hogy nemcsak cukorbetegeknek és diétázóknak és fogyókúrázóknak szól – hanem azoknak is, akik „csak” egészségesen akarnak táplálkozni.
A kötet második és harmadik helyen feltüntetett szereplője belgyógyász diabetológus
illetve dietetikus. Az ő munkájuk – a bár nem sok oldalas, de igen „tömény”     összefoglaló a cukorbetegségről, diétáról, szénhidrátszámításról és egyebekről. Itt olvashatunk „élelmiszereinkről dietetikus szemmel” összeállítást
Kicsit csalódtam, úgy gondolom, az italok többet érdemeltek volna ennél: „a legegészségesebb a víz, palackozott ásványvíz, tea formájában.” Hát először is sokféle ásványvíz van, másodszor is sokféle tea …. De hát ez alapvetően szakácskönyv, mondhatják.
Frank Júlia tollából először a praktikus ötletek jönnek   Nagyon jónak tartom, hogy ebben a részben utal egy másik könyvre, amely (valószínűleg) teljesebb kalória- és tápanyagtáblázatokkal rendelkezik, mint ez az alapjában véve „csak” szakácskönyv. Aztán jönnek a receptek: a tojásételek elkészítésével kezdve a levesekkel folytatva elérünk a házi befőzések témáihoz.
A puding próbája, hogy megeszik – hát én is ezt tudom tanácsolni, tessék az itt található receptekből választani, főzni, enni …. Én is kinéztem egyet, és sajnos, csak recept-mutató van étel-fajtánként (bár a húsételek marhahúsból címszó alatt nem fogom keresni a zöldbabfőzeléket – de hogy a saláták és a büféasztalra való saláták elkülönítése célszerű volt-e arról vitatkoznék). Szóval én is kinéztem egyet és nem jegyeztem meg a nevét, így aztán a „tepsiben sült paprikás karfiolt” először a „k”-nál kerestem a zöldségételek alatt.
 
Szóval, megvan egy karácsonyi ajándék, tudom, kinek fogom ezt a könyvet odaadni – de hogy mennyire fogják használni, az alapvetően attól függ, hogy hajlandó-e a környezet alkalmazkodni a „család-cukrosához” (nem azt írtam, hogy nem főznek neki!!). Lehet, hogy sokszor nem külön kellene főzni a cukorbetegnek? És lehet, hogy ez másnak is jobb lenne?
Mindenki döntse el maga.
Jó főzöcskélést!
 
Frank Júlia, Dr Zanker Zsuzsa, Csallos Margit Ínyenckonyha
Corvina Kiadó
ISBN 978 963 13 5958 9