Első Hadfiak Seregszemléje a Tatai várban

Grandiózus fényfestéssel és fáklyás bajvívással zárult az első Hadfiak Seregszemléje.

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány első ízben rendezte meg a Hadfiak Seregszemléjét a Tatai várban. Az ifjúsági katonai hagyományőrző csapatok bemutatkozása mellett, Magyarország csodálatos, gótikus táblaképeit festették fel a tatai vár falára.

A Tatai várban megrendezett egész napos eseményen a katonai hagyományőrző ifjúsági csapatok bemutatkozása mellett rendkívül színes és izgalmas programokkal várták az érdeklődőket; a hadi és harci bemutatók mellett a gyerekek egy több órás csatajáték keretében páncélos török vitézekkel küzdhettek meg a Sub Rosa zenekar zenei kísérete mellett. Amíg a „harcosok” kipihenték a küzdelem fáradalmait régizenei koncertek szórakoztatták a látogatókat, fellépett a Tabulatúra régizene-együttes, a Hajdux zenekar, Aprája dudazenekar és az Igriczek, az estét pedig a Misztrál együttes koncertje zárta.

Sötétedés után fényárban úszott a Tatai vár fala: Jankovics Marcell - Méry Gábor Felvidéki gótikus templomok I-XII. című albumsorozatának kiválogatott fotóinak fényfestése kápráztatta el a közönséget, míg a gyerekek egy éjszakai fáklyás bajvívásban mérték össze tudásukat, historikus zene kíséretével.

Zsolnai Gábor, az alapítvány kurátora kiemelte – „az egész napos családi eseménnyel a fiataloknak szeretnék bemutatni a katonai hagyományőrzés jövőjét és múltját az ifjú vitézektől a huszárokon át a honvéd katonákig. A seregszemlén történelmi hadizászlórekonstrukciók vonulnak fel a történelmi zászlók napja alkalmából. Napközben szablyatáncot és különböző kardtáncokat, huszár verbunkot is láthat a közönség.”

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány – szándéka szerint – a magyarságtudatot hivatott erősíteni, az erkölcsösség, az önazonosság, a kulturális, történelmi, keresztény hagyományok megismertetésével és megszilárdításával. Cél, hogy a bajvívó szakkörök minden fiatal és fiatal felnőtt számára bárhol elérhetőek legyenek, a felnőttképzés keretében pedig minél több instruktort képezzenek, akik a Kárpát-medence területén terjesztik ezt a tevékenységet és adják tovább a megszerzett tudást.

Az Első Hadfiak Seregszemléjén részt vett:

  Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület,

  Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium

  Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület

  Kiskunmajsai Tomori Pál Gimnázium honvéd kadétjai

  Vértes Történelmi Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület

  Salföldi Kopjások Alapítvány

  A fonyódi I. Gyermekhuszár és Tüzér Bandérium

  Búzaszem Alapítvány Apródcsapata

  Honvédsuli Egyesület

  Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület Kishuszár tagozata

  Szent György Lovagrend Apródképző

  Ábel a Székelyföldi gyermekekért Alapítvány

  Tata Várának Seymenjei

  Ősi Lófajtákat Tenyésztők Egyesülete

  Nyargaló Lovas Hagyományőrző Egyesület