The Apprentice – A Trump Sztori

Ali Abbasi rendezésében október végén kerül a mozikba a Trumpról szóló új film mely a 70-es 80-as évek Amerikájába kalauzol minket, bemutatva kik és hogyan járultak hozzá Trump felemelkedéséhez. Főszerepben Sebastian Stunt (Trump), mellette Jeremy Strong (Roy Cohn) és Maria Bakalova (Ivana Trump).

A film kifejezetten Trump és Roy Cohn kapcsolatából közelíti meg Trump felemelkedését. Roy sikeres New York-i ügyvéd aki politikai kapcsolataival és aljas módszereivel segíti ügyfeleit hogy a bíróságon tudjanak érvényesülni. Kettejük kapcsolata kölcsönösen gyümölcsöző, de tulajdonképpen a fiatal, kissé baleknak bemutatott Trump a tanítvány ebben a helyzetben. Cohn pedig megtanítja tanítványának hogyan is kell az üzleti életben sikeresnek lenni.

“Admit nothing, deny everything!”

“Never admit defeat, always claim victory!”

Hasonló visszatérő tanácsokkal látja el Trumpot mestere, aki jó tanulónak bizonyul bár Cohn-nak végül majd csalódnia kell tanítványában. Fontos szerep jut még Trump apjának aki tulajdonképpen megalapozta a családi ingatlanbizniszt és mindenki tudja róla, hogy borzalmas apa, valamint ifjú hitvesének Ivana Trump-nak. A film azt próbálja sugallni, hogy Trump jellemfejlődésen megy keresztül ahogy egyre magasabbra jut a ranglétrán, méghozzá negatív irányba. Az eleinte apja bérlőinek lakbérét gyűjtő, házról-házra járó Trump a film elején még a zöldfülű üzletembert mutatja. Nem ismeri a jog bonyolult rendszerét, az albérlők rendszeresen lekoptatják, ezenkívül a nőkkel sincs túl nagy szerencséje. Cohn-al közös kapcsolata röpíti fel a csúcsra, ugyanakkor morálisan pedig a mélységbe. Műfajában kicsit a tőzsdefilmekre emlékeztet, drogok, pia, nők, erőszak, ugyanakkor azt el kell mondani, hogy ebben a műfajban igencsak könnyedre sikerült a The Apprentice, még ha 18-as karika is van rajta. Vannak persze olyan jelenetek amiket az én gyomrom is nehezen bírt, ilyen a Trump zsírleszívásáról és hajbeültetéséről szóló rész.

Összességében ami megkérdőjelezhető az a filmnek az időzítése; pont az amerikai választások előtt került a mozikba egy a Trumpot úgyszólván sem igazán pozitív színben feltüntető film. Trump visszatérő stiklijei is rendszeresen megjelennek, mintegy megelőlegezve későbbi politikai pályafutását. Olyan ez mintha nem válaszok után kutatnánk mert azokat már tudni véljük, hanem csak egy körítés kell ahhoz hogy ezeket bemutassuk. Megmondom őszintén nekem kicsit humorosnak tűnt Trump korai naiv korszakának bemutatása, ahol az ártatlan fiatalembert a körülötte lévők rontják meg. Egyébiránt Sebastian Stan kiváló a szerepre, fizimiskája és mimikája jól ábrázolja Trumpot. Jeremy Strong-ot kicsit soknak éreztem, igaz Cohn-t messze nem látni annyit a képernyőn mint Trumpot, de valahogy a levegőbe néző, bambán bólogató bunkó ügyvéd szerepét mintha túltolta volna. Maria Bakalova alias Trumpné aranyos, jól játsza a szerepét, talán szebben is mint az igazi Ivana. A film maga szórakoztatásra jó de aki Trump lelkének mélyebb bugyrait kívánja megérteni annak tovább kell kutatnia.

7/10 pont