Kiállítás nyílik A Másik címmel

2008. szeptember 26-án nyílik az Artemisszió Alapítvány, a Musée d’ethnographie de Genéve és a Budapesti Néprajzi Múzeum közös kiállítása A Másik címmel. A kiállítás A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 rendezvénysorozat kiemelt magyarországi eseménye.

A Néprajzi Múzeumban megrendezett A Másik című kiállítás Claude Lévi-Strauss francia szociológus 1952-es írása, a Faj és történelem címen megjelent UNESCO kiadványra épül. Lévi Strauss megfogalmazott gondolatai a faji, etnikai előítéletek lebontása, a rasszizmus ideológiájának megcáfolása mind a mai napig érvényesek. A kiállítás egy olyan utazásra kalauzol a kultúrák sokféleségének birodalmában, amely bemutatja – a közép-kelet európai valóság kontextusába ágyazva - milyen sokféle csapda, akadály áll a Másikkal való találkozás útjában. A kiállítás a kultúrák sokféleségének tapasztalatával foglalkozik, és sajátosan európai szempontból meséli el ennek a találkozásnak a történetét. Gazdag anyagával arra szólítja fel a látogatót, hogy szembesüljön az emberi kapcsolatok összetettségével, bonyolultságával. A kiállított tárgyak, korabeli dokumentumok, valamit kortársalkotások a genfi, a budapesti, valamint más európai múzeumok etnográfiai gyűjteményeiből származnak. A Másik című kiállítást gazdag pedagógiai, tudományos és kulturális program kíséri majd. A kiállítás arra vállalkozik, hogy A kultúrák közötti párbeszéd európai évével összhangban szót emeljen a Magyarországon is érzékelhető faji, illetve etnikai intolerancia ellen.

A kultúrák közötti párbeszéd európai évének célja, hogy elősegítse egymás kölcsönös megértését, közelebb hozza egymáshoz Európa polgárait, és az Európában élő népek kulturális sokféleségén keresztül hirdesse az európaiság eszméjét, valamint törekedjen az európai szintű összetartozás érzésének megerősítésére.

A genfi Musée d’ethnographie, az Artemisszió Alpaítvány, valamint a Budapesti Néprajzi Múzeum kiállítása 2008. szeptember 26. és 2009. április 6. között tekinthető meg.

Bővebb információ: www.amasik.hu