Nevekről - Beriszló

A Beriszló név a babaszoba.hu szerint szláv-magyar név. A jelentése dicsőség – Pribina. A Wikipédia szerint is szláv eredetű, de a Pribyslav névből eredezteti, amelynek jelentése gyarapodásáról híres.

Találtam egy híreset is, igaz, neki a családneve Beriszló: Beriszló Péter (Trau, 1475 – Korenica, 1520. máj. 20.): bán és püspök.
Rokonainak segítségével került Magyarországra Váradi Péterhez. 1501-től 1512-ig kalocsai kanonok volt. 1502-től 1507-ig prépost és kir. titkár; eleinte Bakócz Tamás híve volt, hamarosan ellentétbe került Bakóczcal.
1512-től veszprémi püspök, 1513-tól horvát-szlavón-dalmát bán, zenggi kapitány és kincstartó volt haláláig. 1513. aug. 25-én Dubicánál nagy győzelmet aratott a betörő törökökön, s ettől kezdve minden erejét a török elleni harcra összpontosította.
A törökkel harcolva esett el, a kortársak véleménye szerint vele sírba szállt az egyetlen férfi, aki Nándorfehérvárt megvédhette volna. (Magyar Életrajzi Lexikon) Sőt van róla vers is: Szabadkai Mihály a törökök ellen (hadakozó Beriszló Péternek az embere 1515-ben, urának egyik hadi kudarca után szerzett egy verset. Címe Szabadkai Mihály éneke Beriszló Péter veszedelméről)

Beriszló: december 14.

Hirdetés