Juhász Júlia: A tetthely beszél

Kinek beszél? A hozzáértő nyomozónak. És a könyv kihez „beszél”? Ha az ember kezébe veszi, a hátlapon levő részletet és rövid ismertetőt elolvassa – rögtön megtudja. De mivel nincs kézben a könyv, hát így nekem illik elmondani.

Tulajdonképpen ez egy egyszerű könyv: kinézetre, tartalomra. Nem szól híres emberekről, nagy port kavart eseményekről, stílusa közérthető. Egy régebbi színdarab címe jut eszembe: Történelem alulnézetből. Egy férfi történetei, aki 2009-ben 88 éves volt. Ha utánaszámolunk: az I. világháború után született, fiatalember a II. világháború idején volt, átélte 56-ot. A történetek gyerekkorától kezdődnek és 1961-es évben játszódik a majdnem utolsó történet. Hogy el ne felejtsem mondani, rendőr alezredesként ment nyugdíjba, s a könyv alcíme (Fejezetek egy boldog nyomozó életéből) egyértelművé teszi, egy elégedett emberrel van dolgunk.

Szóval kinek ajánlom, kinek beszél a könyv?

  • Annak, aki szereti az egyszerű történeteket.
  • Annak, aki még ismerte azt a kort, amelyben játszódik, akinek ismerős a klottgatyás (vagy anélküli) fürdés a Dunában, akinek a papa által alkalmazott nadrágszíjas fenekeléséről szóló történet nem a „rémséges gyerekkort” juttatja az eszébe.
  • Annak, aki még ismerte a kort, s tudja mit jelentett a „nyilasok jelenléte”, a „zsidóüldözések hétköznapjai”, az” 56-os forradalom szele” – összevetheti saját tapasztalataival és elelmélkedhet – vajon ő úgy látja-e, ahogy az író.
  • Annak is ajánlom, aki nem ismerte a kort, s kíváncsi, milyenek is voltak az egyszerű emberek mindennapjai.

A filmekben már nemcsak „krimi” megy, nemcsak horror – hanem thriller! Menő dolog a válogatott eszközökkel végzett ölés, fantasztikus helyszínek, hihetetlen tulajdonságokkal bíró szereplők – hát ezekre ne számítsunk! Ezek a történetek a mindennapok bűnügyei, szereplői elfelejtett bűnözők és áldozatok, de az adott kor jellegzetes szereplői. Akik benne éltek, most újra beleszagolhatnak a korba. Akiknek ez már történelem, annak meg jó orr kell, és ők is érezhetik a „szagot”.

Kiket ajándékozzunk meg ezzel a könyvvel?

  • Olyan idős embert, aki megbékélt a nehéz évekkel és kíváncsi, mások hogyan élték át.
  • Olyan gyereknek, akinek azt mondhatjuk: látod, hasonlóan éltem én is.
  • Olyan felnőttnek, akinek emléket idéz: erről meséltek a szüleim.

Kis történetek, kis cserepek – de ebből áll(t) az élet.

Juhász Júlia: A tetthely beszél, 2009
Gondolat kiadó, ISBN: 9789636931964

Hirdetés