2018. november 15. - csütörtök

Monokróm képek

Kinyomtatom...
Időpont: 
2009. október 16 - 2010. január 17
Marcia Hafif: Irgazin Rubint

A nemzetközi monokróm festészet négy jeles alkotójának egy-egy festményét mutatja be a Szépművészeti Múzeum október 16-án nyíló kabinet-kiállítása. A múzeum 19. és 20. századi Gyűjteménye által szervezett kiállítás-sorozat legújabb tárlatán Günther Umberg, Phil Sims, Marcia Hafif és Joseph Marioni festményeivel találkozhat a közönség. A Vass László Gyűjteményből válogatott alkotások január közepéig láthatóak a Szépművészetiben.

Vass László gyűjtői tevékenysége a hetvenes évek közepén indult, az idős festő barát Barcsay Jenő biztatására. Kezdetben a hazai absztrakt művészet mestereit, Barcsay mellett Korniss Dezső, Gyarmati Tihamér és Tóth Menyhért műveit gyűjtötte.

A kilencvenes évek közepétől gyűjtői érdeklődésének súlypontja a nemzetközi anyagra tevődött át. Az elmúlt tíz év szerzeményei (többek közt Josef Albers, Robert Mangold, Max Bill, Bridget Riley, Peter Haley, Jesús Rafael Soto művei), az európai és amerikai op art és kinetikus művészet, a konkrét művészet és a minimal art körébe sorolhatók.

Marcia Hafif: Irgazin RubintMarcia Hafif: Irgazin Rubint

A Veszprémben 2003-ban megnyílt Vass László Gyűjtemény olyan nemzetközi példákkal állítható párhuzamba, mint amilyen a Mouans-Sartoux-i Espace de l'art concret, vagy a waldenbuchi Museum Ritter.

Vass László 2005-ben kezdte el a nemzetközi monokróm művek gyűjtését, mely mostanra Közép-Kelet-Európában is egyedülálló kollekcióvá nőtte ki magát. A jelen kiállításon bemutatásra kerülő művészek a nyolcvanas évektől induló radikális festészet legjelentősebb képviselői, egyben az irányzat teoretikusai.

Phil Sims, Marcia Hafif, Joseph Marioni és Günter Umberg a nyolcvanas években szerveződött New York-i Radikális Festészet Csoport tagjai. A csoport a festészet radikális újragondolását, a festői tevékenység alapokra történő lebontását tűzte ki célként. Sims, Hafif és Marioni részt vett a Williams College Museum of Art-ban, 1984-ben szervezett, korszakalkotó jelentőségű Radikális Festészet című kiállításon.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.

részlet a kiállításon

Bukarestbe érkezett a Közlekedési Múzeum nemzetközi vándorkiállítása.