Veránkai Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótelep 2009

Időpont: 
2009. október 27. 0:00 - kedd - 2009. november 14. 0:00 - szombat

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 1991 óta minden nyáron nemzetközi képzőművészeti alkotótelepet szervez Veránkán a megye partner-megyéiből érkező művészek részvételével. A 2009-es alkotások most a MUSEION No. 1 Galériában láthatók.

Veránka sziget a Duna közepén, Bajától északra. A természet különös ajándéka, hogy itt fekszik Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, mely zegzugos holtágakkal, már-már őserdőt idéző növényvilággal és gazdag vadállománnyal csábítja és szinte mindig visszatérésre is készteti a látogatókat. Mivel a sziget csak csónakkal, vagy hajóval közelíthető meg, ez a terület kiválóan alkalmas arra, hogy itt, a zajos világtól távol, kizárólag az alkotómunkára koncentráljanak a művészek.

A páratlan szépségű veránkai táj kínálta lehetőség és az a szándék, hogy hazánk ily módon is kifejezésre juttassa európaiságát találkozott és cselekvésre ösztönözte a szervezőket. Az elmúlt 18 évben sok kiváló tehetségű, európai rangú művész alkotott a Veránkai Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótelepen. Az alkotási időszak végén, viszonzásként a szigeten eltöltött napokért, a művészek egy-két értékes alkotással ajándékozzák meg a vendéglátó Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatot, aminek már egy jelentős értéket képviselő nemzetközi gyűjtemény az eredménye.

Kiállító művészek: Sonja Binder (D), Anita Facon (F), Luise Oechsler (D), Marianne Endres (D), Bajkó Attila (RO), Victor Cacovean (RO), Mezei Erzsébet (SRB), Anne-Marie Pedersen (DK), Damó István (H), Kántor József (H), Jászberényi Matild (H), Sipos Loránd (H), Rendes Béláné (H)