Kassai modernek

Helyszín: 
Időpont: 
2009. október 25. 0:00 - vasárnap - 2010. január 17. 0:00 - vasárnap

A szentendrei MűvészetMalomban október 25-én nyílt meg a Kassai modernek - A két világháború közötti képzőművészet Kassán című kiállítás, mely egy 2005-ben indított kiállítás sorozatnak a folytatása, amely a jelentősebb közép-európai művésztelepek és képzőművészeti gyűjtemények anyagát kívánja bemutatni.

A szentendrei MűvészetMalom 2005-ben indított kiállítás sorozatának szándéka az volt, hogy a jelentősebb közép-európai művésztelepek és képzőművészeti gyűjtemények anyagát szisztematikusan bemutassa a város legnagyobb kiállítási intézményében. Ennek a programnak első állomása 2005-ben a Nagybányai Megyei Múzeum anyagából rendezett kiállítás volt, ezt követte 2007 tavaszán a magyarországi művésztelepeket bemutató nagyszabású tárlat, majd ugyanezen év októberétől a Marosvásárhelyi Művészeti Múzeum Képtárának tulajdonában lévő Bernády-gyűjteményt bemutató kiállítás.

Nem csupán e sorozat koncepciójába illeszkedik, hanem egyben a 20. századi képzőművészetünk fehér foltjainak kölcsönös – magyar és szlovák – feltárását is segíti a mostani, kassai moderneket bemutató kiállítás.
A sorozat most megnyíló, negyedik tárlatának anyagát a Kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum, a Kelet-Szlovákiai Galéria és magángyűjteményekből kölcsönzött műalkotások képezik.

A két világháború közötti kassai művészet éppen a sokfelől érkező, ugyanakkor a hagyományos képzőművészeti irányzatokat is élni hagyó hatások és különböző (magyar, szlovák, cseh, német, orosz, ukrán, zsidó) kultúrák kereszteződéséből született. A két világháború között Kassán hosszabb-rövidebb ideig működött, illetve megfordult: Bortnyik Sándor, Krón Jenő, Kassák Lajos, Perlrott Csaba Vilmos, Gráber Margit, Lesznai Anna, Uitz Béla, Ziffer Sándor, Berény Róbert, Tihanyi Lajos, Pór Bertalan, Kernstok Károly, Kmetty József, Baja Benedek, Schiller Géza, Bauer Szilárd., František Foltyn , Jakoby Gyula, Koloman Sokol .

A kiállítás első ízben ad áttekintést a múlt század húszas és harmincas éveiben Kassán született képzőművészeti alkotásokból, amelyek nem csak szlovák-magyar, de szélesebb közép-európai kontextusban is jelentős értéket képviselnek.

A kiállítás megrendezésével kapcsolatos közös szakmai munka és kutatás méltón reprezentálja a mindenkori politika feletti kulturális kapcsolatokat és együttműködést. Ebben a tekintetben folytatása annak a szlovák-magyar intézmények és művészettörténészek közötti magas szintű szakmai munkának és kulturális együttműködésnek, amely a Gótika, Barokk valamint a Mednyánszky László életművét bemutató kiállítások kapcsán megvalósult.
A kiállítás méltó megrendezése és a katalógus megjelentetése hozzájárul annak a program sorozatnak az előkészítéséhez, amely a Kassán 2013-ban megvalósuló Európa Kulturális Fővárosa rendezvények részét képezi.