Easy Star All-Stars (USA), I.Ration DJ-szett

Helyszín: 
Jegyár: 
1500 Ft
Időpont: 
2009. november 13. 20:00 - péntek

Ha valaki nehezen tudja elképzelni, hogyan szólhat a Money, a Karma Police vagy a Lucy in the Sky with Diamonds reggae-ként vagy dubként, akkor itt az alkalom: az Easy Star All-Stars mókás és eredeti koncertjén kiderül, milyen lenne a világ, ha Lennon, Thom Yorke vagy Roger Waters Kingstonban született volna.

Az Easy Star All-Stars eredetileg a New York-i reggae-színtér egyik legfontosabb kiadója, az Easy Star házi stúdiózenekaraként indult. A vérprofi stúdiózenészek azonban pár év háttérmuzsikálás után megunták, hogy a nagy sztárok névtelen katonáiként nyomják az ipart, ezért 2003-ban saját karriert kezdtek építeni. A koncepció aránylag egyszerű: az ESAS a popzene fontosnak tartott lemezeit dolgozza fel reggae-dub stílusban. Az első lemez, a Pink Floyd klasszikus albumának újraértelmezése volt, Dub Side of the Moon címmel, ezt követte a Radiohead OK Computerének átdolgozása, a Radiodread. Az elsöprő siker nyomán kézenfekvő volt a folytatás, és most itt a - könnyű kitalálni, miből készült - újabb feldolgozáslemez, az Easy Star's Lonely Hearts Dub Band.

Az Easy Star kiadót és zenei közösséget alapító Michael Goldwasser a kilencvenes évek második felében hozta létre kis labeljét, ami azóta a független reggae-színtér egyik legfontosabb központja lett. Jamaikai mintára saját zenészközösséget hozott létre, és ez a stúdiózenekar biztosítja a stabil hátteret a feltörekvő sztárjelölteknek. A sors iróniája, hogy az Easy Star legsikeresebb lemezei (néhány reggae-történeti válogatás, illetve az említett feldolgozásalbumok) pont e stúdiózenekar nevéhez köthetők. Az Easy Star All-Stars tagjai együtt dolgoztak a kortárs reggae és dancehall legnagyobbjaival: Corey Harris, Luciano, Anthony B, Captain Morgan mind-mind elismeréssel nyilatkozott róluk. A változó tagságú kollektíva a nagyobb reggae-fesztiváloktól a legkissebb klubokig mindenhol megőrjíti a közönséget, és a merész feldolgozásokkal hihetetlenül sokat tesz a modern reggae népszerűsítéséért - ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény hogy New York polgármestere, Michael Bloomberg is meghívta a zenekart egy fellépésre lánya esküvőjén.