2018. február 24. - szombat

Kuti László: Fogadalmi kövek

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Parti Galéria
Időpont: 
2009. november 7 - 2009. december 3
Kuti László: Szobor

Fogadalmi kövek címmel nyílik meg Kuti László szobrászművész kiállítása november 7-én 17 órakor a Parti Galériában. A megnyitón köszöntőt mond Szalay Tamás, a Pécs2010 Európa KF kulturális igazgatója, a tárlatot Bencze Zoltán építész nyitja meg.

„Az emberek lépten-nyomon hajlamosak fogadalmakat tenni gondoljunk csak bele a milliószámra elhangzott, vagy a magukban megtett szilveszteri fogadalmaikra, a be nem tartott ígéretekre, szerződésekre. A fogadalom, az eskü, az ígéret egymáshoz közeli jelentés tartalmú dolgok. Nagyon sokan mégsem tartják be, amit ígérnek, esküsznek, megfogadnak.

A mozgás a könnyebb ellenállás irányába tart. Nyilván sokszor nehezebb egy ígéretet betartani, mint megszegni. A szobrász is része a világnak, látja és tapasztalja azt, ami körülveszi, benne él. Látja, nincs súlya a szónak, a beszédnek, az írásnak, és sok látható és láthatatlan dolognak.

Kuti László: SzoborKuti László: Szobor

A fogadalom láthatatlan dolognak szól. Megtartása azért nehéz dolog, mert ezt sokan nem tudják. Szobrot készíteni fogadalomból annyi, mint láthatót készíteni a Láthatatlannak.

A szobrászat önmagában is fogadalmak sorozata, hiszen készítése fáradságos munka.

A szobor ma nincs nagyon az érdeklődés központjában, nem az a médium, amely azt és olyan módon közvetíti, amely a közgondolkodást, közbeszédet tematizálja. A szobrász mégis kitart, mert köti fogadalma.” – vallja a művész.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.