Híres húrosok: Ektar, Les Triaboliques

Jegyár: 
4700 Ft, 3700 Ft, 2000 Ft
Időpont: 
2009. november 24. 19:30 - kedd

2009. november 24-én igazán különleges világzenei élményben részesülhetnek a Művészetek Palotája vendégei. Két kis kamara-jellegű produkció lesz látható tele a világzene meghatározó alakjaival.

Kevesen gondolnák, hogy a műfaj belesűríthető kizárólag húros hangszerekbe, ám egy, a közelmúltban Londonban megalakult zenekar, a Les Triaboliques a bizonyosság rá, hogy az elképzelés nem lehetetlen - sőt! A török sazt és cümbüst pengető Lu Edmonds, a mandolin- és buzukivirtuóz Ben Mandelson és napjaink egyik legjobb és legkreatívabb gitáros-szerzője, Justin Adams által alapított formáció első albuma, a Rivermudtwillight rögtön az európai világzenei listák élvonaláig szárnyalt. Muzsikájában a népzene és a rock, a nyugati dallamvilág és a keleti zenei kavalkád keveredik és olvad valami igazán varázslatos újjá.

Natacha Atlastól a Tinariwenen át Robert Plantig hosszasan sorolhatók azok a világsztárok, akikkel az alapító gitárvirtuóz Justin Adams együtt dolgozott, akiken igazán mély nyomot hagyott gitárjátéka. Legutóbb a gambiai hegedűs Juldeh Camarával készített közös lemezt, s nem is akármilyet: a Tell No Lies című album októberben a 3. helyen állt az európai világzenei rádiósok listáján.

A Les Triaboliques produkcióját a műfaj egy méltó hazai képviselője, az Ektar vezeti fel a Fesztivál Színházban. A zenekar neve indiai eredetű szó, jelentése: egy húr, és az együttes tagjai eleget is tesznek a név adta elvárásoknak . A négy zenész kifejezésben, a távol-keleti és afrikai zenei kultúrák által inspirált, balkán zenei hagyományoktól sem mentes variációiban úgy olvad össze, mintha valóban egy húron játszana. A gadulkás Szőke Szabolcs, a bőgős Benkő Róbert valamint a gitáros Kardos Szabolcs zenéjét Tóth Evelin éneke teszi igazán felkavaróvá. Ezen a különleges esten a tablás Szalai Péter vendégjátékával Rubái című albumukról is ízelítőt adnak.