2018. november 16. - péntek

Híres húrosok: Ektar, Les Triaboliques

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Jegyár: 
4700 Ft, 3700 Ft, 2000 Ft
Időpont: 
2009. november 24. 19:30
Les Triaboliques, együttes

2009. november 24-én igazán különleges világzenei élményben részesülhetnek a Művészetek Palotája vendégei. Két kis kamara-jellegű produkció lesz látható tele a világzene meghatározó alakjaival.

Kevesen gondolnák, hogy a műfaj belesűríthető kizárólag húros hangszerekbe, ám egy, a közelmúltban Londonban megalakult zenekar, a Les Triaboliques a bizonyosság rá, hogy az elképzelés nem lehetetlen - sőt! A török sazt és cümbüst pengető Lu Edmonds, a mandolin- és buzukivirtuóz Ben Mandelson és napjaink egyik legjobb és legkreatívabb gitáros-szerzője, Justin Adams által alapított formáció első albuma, a Rivermudtwillight rögtön az európai világzenei listák élvonaláig szárnyalt. Muzsikájában a népzene és a rock, a nyugati dallamvilág és a keleti zenei kavalkád keveredik és olvad valami igazán varázslatos újjá.

Natacha Atlastól a Tinariwenen át Robert Plantig hosszasan sorolhatók azok a világsztárok, akikkel az alapító gitárvirtuóz Justin Adams együtt dolgozott, akiken igazán mély nyomot hagyott gitárjátéka. Legutóbb a gambiai hegedűs Juldeh Camarával készített közös lemezt, s nem is akármilyet: a Tell No Lies című album októberben a 3. helyen állt az európai világzenei rádiósok listáján.

Les Triaboliques, együttesLes Triaboliques, együttes

A Les Triaboliques produkcióját a műfaj egy méltó hazai képviselője, az Ektar vezeti fel a Fesztivál Színházban. A zenekar neve indiai eredetű szó, jelentése: egy húr, és az együttes tagjai eleget is tesznek a név adta elvárásoknak . A négy zenész kifejezésben, a távol-keleti és afrikai zenei kultúrák által inspirált, balkán zenei hagyományoktól sem mentes variációiban úgy olvad össze, mintha valóban egy húron játszana. A gadulkás Szőke Szabolcs, a bőgős Benkő Róbert valamint a gitáros Kardos Szabolcs zenéjét Tóth Evelin éneke teszi igazán felkavaróvá. Ezen a különleges esten a tablás Szalai Péter vendégjátékával Rubái című albumukról is ízelítőt adnak.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

Peter Hook

A Joy Divison alapítója, Peter Hook & The Light c. formációjával és a Substance-szel turnézik, az állomások közül pedig Budapest sem marad ki.