2018. február 22. - csütörtök

25 éves a Makám

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Jegyár: 
3800 Ft, 2400 Ft, 1600 Ft, 1100 Ft
Időpont: 
2009. november 25. 19:30

2009. november 25-én, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe hirdetett 25 éves jubileumi koncertjén a legjavát szeretné bemutatni a 14 lemezzel büszkélkedő Makám együttes.

Amikor Krulik Zoltán megalapította az együttest, az az etno-avantgard kelet-közép európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei, erről tanúskodik az 1988-ban rögzített Közelítések is.

A Makám hangzásvilágát a különleges etnikus hangszerek: gadulka, kaval a Balkánról, tabla, gatham, sarangi Indiából, sansa, marimba Afrikából és a hagyományos európai hangszerek - oboa, gitár, bőgő - együttes megszólalása tette egyedivé. Ez az irány folytatódott a kilencvenes évek lemezein - Divertimento (1994), Café Babel (1997) -, amelyeken az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek a kiváló avantgardista szaxofonos, Grencsó István játékával.

Tizenöt év elteltével új korszak kezdődött a Makám életében, amely a vokális lemezek sorával jellemezhető. A SkanZen (1999) a magyar népzene archaikus formáit elegyíti a már letisztult jellegzetes Makám-hangzásvilággal. Tematikus lemezin karácsonyi ünnepkört dolgozott fel balkáni ízekkel (9 Colinda, 2001), majd a Szindbád (2002) virtuális vándorlása következett különféle korok, földrészek, kultúrák közt. A délszláv háború lenyomata az Anzix (2003), 20. századi családi képeskönyv az Almanach (2005).

Az utóbbi évtizedben Lovász Irén, Bognár Szilvia, Szalóki Ági, Herczku Ági, Palya Bea, Lázár Erika voltak az együttes énekes szólistái. Bartók és Kodály nevével fémjelzett örökség, az archaikus kultúrák és a kor zenei elemeinek szintézise valamint a legfiatalabbak megszólításának szükségessége a Makám változatlan hitvallása. Nem véletlen az Ákom Bákom, a Szindbád és a többi hasonló stílusú CD-k rendkívüli népszerűsége. A zene nyelvén tolmácsolják azokat a gondolatokat, amelyeket Vekerdy Tamás is papírra vetett az egyik ajánló szövegben: A lélek, az idő miféle mélységeiből, a tájak miféle messzeségeiből zeng fel ez a zene, szól ez a dal? Mit rejt a népek lelke, mit rejtenek a népek lelkei? Utoljára talán gyerekkorunkban volt meg ez az átjárás idők, népek és távolok közt, mert bennünk magunkban fedeztük fel mindezt...

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Klasszikus zenei koncertek, Improvizációs est, Bárest, Életműdíj, Tehetség-díj, Ifjú Tehetség-díj, kiállítás, gyerekkoncertek.

Grecsó Krisztián, Hrutka Róbert

Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje Gyulán.