Bukrán Edit kiállítása

Helyszín: 
Időpont: 
2009. november 26. 19:00 - csütörtök

2009. november 26-án 19 órától Bukrán Edit kerámia tervezőművész kiállítása látható a KoRenArt Galériában. A kiállításon lehetőség nyílik az alkotások vásárlás előtti előjegyzésére is.

Egyedi és igényes. Talán ez a két legfőbb jellemvonása Bukrán Edit kerámikus munkáinak.

Az iparművészeti diploma megszerzése után középületekbe tervezett épület kerámiákat. Nagy szeretettel gondol vissza ezekre az alkotásokra, melyek a soproni Lövér Szállót, a budai Fortuna éttermet, számos irodát, fürdőt és lakóház homlokzatát díszítik.
Bukrán Edit egy restaurálási munka során érzett rá a technikában rejlő esztétikai lehetőségekre és azóta különböző dísztárgyak, tálak, dobozok, vázák és ékszerek készítésénél használja fel az itt szerzett tapasztalatokat.

A művésznő egy ősi kézműves módszer alapján, nem használ kötőanyagot, pici agyagdarabokból állítja össze leendő kerámiáit. Négyszer égeti a tárgyakat, a fém-oxidokkal színezett mázak felrakása után. Így válnak a munkák különleges egyedi példányokká! Munkái nem készíthetők el gyárilag, mind a saját keze munkáját dicsérik.
Pasztell színei lágyak, harmonikusak, a kevés arany és platina, amivel dolgozik a művész, ünnepélyesebbé teszi alkotásait, igazi ékszerekké. Nem a felhasznált anyag
drágasága adja e tárgyak értékét, hanem a szellemi gazdagság és mívesség, mellyel Bukrán Edit létrehozza műveit.

A művésznő a klasszikus iparművészeti műfajokban érzi igazán otthon magát. Váza formái a kínai és antik edényformákat követik, virágedényei a modern formavilágot idézik, gyümölcsöstáljai pedig az itáliai reneszánszhoz kötődnek. Művészetére a harmonikus megformálás és a díszítés dominanciája jellemző, tárgyai így aprólékos megmunkálás után nyerik el végső formájukat.

Editnek az a legfontosabb, hogy művei közel kerüljenek az emberekhez, és együtt éljenek velük.
Kerámiáit előszeretettel vásárolják ajándékozás céljából is, hiszen egyfajta bölcsességet, időtlen szépséget hordoznak magukban.

Bukrán Edit több magyar és nemzetközi díjat, kitüntetést is magáénak tudhat:

  • 1982. Iparmővészeti Főiskola - Lektorátusi pályázat I. díj
  • 1984. Iparmővészeti Főiskola - Lektorátusi pályázat I. díj
  • 1990. The 3rd Cairó International Biennále - Az egyiptomi Kulturális Minisztérium díja
  • 1996. Országos Kerámia Biennále - A pécsi Parti Galéria különdíja